Zelaya terug naar Honduras
De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, keert donderdag terug naar zijn land om zijn ambtstermijn af te maken. Dat heeft Zelaya maandag (lokale tijd) gezegd.
Zelaya werd zondag afgezet en naar Costa Rica gevlogen. Maandag was hij in Nicaragua voor een top met Latijns-Amerikaanse leiders. De chef van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), José Miguel Insulza, zal Zelaya vergezellen bij zijn terugkeer. De Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Enrique Ortez, zei tegen CNN dat Zelaya welkom is als hij met vreedzame bedoelingen komt. Zelaya gaat mogelijk vandaag naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York voor overleg.De situatie in Honduras baart landen over de hele wereld zorgen. „Dit is een terugkeer naar een tijdperk dat we eigenlijk beschouwden als een boze droom uit het verleden”, zei Miguel d’Escoto Brockmann, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maandag.
De Nicaraguaan zei zich ervoor te schamen dat er wéér een staatsgreep heeft plaatsgevonden in Centraal-Amerika. Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN had eerder al aangedrongen op een terugkeer van de democratisch gekozen Zelaya.
De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag in een reactie dat hij Zelaya nog altijd beschouwt als president van Honduras. Obama vindt dat de staatsgreep in het Midden-Amerikaanse land een „afschuwelijk precedent” schept en dat internationale samenwerking noodzakelijk is om tot een vreedzame oplossing te komen. De Verenigde Staten overwegen hun hulp aan het arme land op te schorten.
Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek kondigden aan dat ze hun ambassadeurs terughalen uit Honduras. Andere landen in de regio overwegen een soortgelijke maatregel.
Het was maandag opnieuw onrustig in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras. Persbureau Reuters meldde op basis van een ooggetuige dat de politie pro-Zelayabetogers met traangas bestookte nabij het presidentieel paleis. De Amerikaanse nieuwszender CNN toonde beelden van betogers in de straten van Tegucigalpa.
De nieuwe leiders in Honduras hebben gisteren gezworen aan te blijven. Zij zeiden in hun recht te staan door de macht op te eisen en kondigden aan de druk vanuit het buitenland voor heraanstelling van de afgezette president Manuel Zelaya te zullen weerstaan.
Interim-president Micheletti hield staande dat Zelaya op wettige wijze was afgezet door het hooggerechtshof en het parlement. Hij zei dat Zelaya met het uitschrijven van een referendum over verlenging van zijn termijn de grondwet had geschonden en zichzelf buitenspel had gezet.