Wereld bezorgd over Honduras
De situatie in Honduras, waar president Manuel Zelaya afgelopen weekeinde werd afgezet, baart landen over de hele wereld zorgen. „Dit is een terugkeer naar een tijdperk, dat we eigenlijk beschouwden als een boze droom uit het verleden", zei Miguel d’Escoto Brockmann, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maandag.
De Nicaraguaan d’Escoto Brockmann zei zich ervoor te schamen dat er wéér een staatsgreep heeft plaatsgevonden in Centraal–Amerika. Secretaris–generaal Ban Ki–moon van de VN had eerder al aangedrongen op een terugkeer van de democratisch gekozen Zelaya. De afgezette president komt mogelijk dinsdag naar het hoofdkantoor van de VN in New York voor overleg.Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, eist dat de democratie zo snel mogelijk terugkeert in Honduras. De Verenigde Staten overwegen hun hulp aan het arme land op te schorten.
Latijns–Amerikaanse leiders bespraken de situatie in Honduras tijdens een top in Nicaragua, waarbij onder anderen Zelaya aanwezig was. Linkse leiders onder aanvoering van de Venezolaanse president Hugo Chàvez maakten duidelijk dat ze overwegen hun ambassadeurs terug te roepen uit Honduras.
Het was maandag opnieuw onrustig in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras. Het persbureau Reuters meldde op basis van een ooggetuige dat de politie pro–Zelayabetogers met traangas bestookte nabij het presidentiële paleis. De Amerikaanse nieuwszender CNN toonde beelden van betogers in de straten van Tegucigalpa.
Zondagavond werden nog schoten gelost in deze stad, nadat Roberto Micheletti, de interim–opvolger van Zelaya, voor het hele land een uitgaansverbod van 48 uur had afgekondigd.
Micheletti toonde zich strijdvaardig. Hij waarschuwde Chàvez dat het leger van Honduras klaar is „om oorlog te voeren" als Venezolaanse militairen het land zouden binnenvallen. Micheletti stelde dat verschillende militaire bataljons buiten Honduras worden klaargestoomd voor een inval.