Barak naar VS over nederzettingen
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak bezoekt maandag de Amerikaanse hoofdstad om te proberen een akkoord te bereiken over de bouw in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Vooralsnog blijft de tegenstelling scherp.
De regering van president Barack Obama eist dat Israël de uitbreiding van de nederzettingen stopzet. Israëlische politici hebben echter betoogd dat Israël moet kunnen doorbouwen in de nederzettingen voor de natuurlijke groei.Maar Israël wil ook nieuwe huizen kunnen plaatsen in dorpen en steden die bij een vredesakkoord met de Palestijnen toch bij Israël zullen komen.
Maar de Palestijnen willen een totale Israëlische bevriezing van bouwactiviteiten. De Palestijnen worden gesteund door de Amerikaanse regering en de Europese Unie.
Ook de G-8 en het Kwartet riepen Israël gisteren op alle nederzettingenactiviteit stop te zetten. De Palestijnen zijn van plan op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse staat op te richten en van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken.
In de nederzettingen wonen in totaal bijna 300.000 Israëliërs. Daarbij zijn de bijna 200.000 burgers in de Joodse wijken in Jeruzalem die Israël na de Zesdaagse Oorlog van 1967 heeft gebouwd niet meegerekend.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ontkent dat de vorige president George W. Bush een officieel akkoord bereikte met Israël. Daarin zou staan dat Israël mag bouwen in de nederzettingen, die bij een tweestatenoplossing sowieso aan Israël toevallen.
Een voormalig functionaris van de Amerikaanse Raad voor Nationale Veiligheid, Elliott Abrams, schreef gisteren in The Wall Street Journal dat er wel degelijk afspraken werden gemaakt. „De regering-Obama heeft om onduidelijke redenen besloten af te zien van de afspraken over nederzettingen. We kunnen de deal nu loslaten, maar we kunnen de geschiedenis niet herschrijven”, aldus Abrams.
Een bevriezing van de bouwactiviteiten in nederzettingen zou overigens veel Palestijnen werkloos maken. Bronnen bij de Palestijnse Autoriteit zeggen dat 12.000 Palestijnen werken bij Joodse en Arabische aannemers die nieuwe huizen bouwen in de nederzettingen, aldus het Israëlische dagblad The Jerusalem Post gisteren.
De Palestijnse Autoriteit houdt de Palestijnen niet tegen, maar zou wel graag zien dat ze ergens anders zouden werken.
Palestijnse bouwvakkers zeggen dat ze in de nederzettingen werken om hun gezinnen te onderhouden. „We komen hier omdat onze Palestijnse en Arabische regeringen niets hebben gedaan om ons betere banen te geven”, aldus een van de werknemers die door het Israëlische dagblad wordt geciteerd.