Zweden sceptisch over onthulling zaak-Palme
De Zweedse politie is sceptisch over de beweringen van een Zweedse zakenman dat een Zuid-Afrikaanse veiligheidsagent in 1986 de toenmalige Zweedse premier Olof Palme heeft vermoord.
Zakenman Kent Ajland zegt dat de informatie afkomstig is van een Zuid-Afrikaanse groep, die hij 1,7 miljoen kroon (185.000 euro) heeft betaald om de archieven van de Zuid-Afrikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit te pluizen. De niet bij naam genoemde agent zou Palme hebben vermoord vanwege diens felle verzet tegen de apartheid en steun voor het Afrikaans Nationaal Congres, aldus Ajland in de krant Dagens Nyheter.
Lars Nylen, het hoofd van de Zweedse landelijke recherche, zei in een reactie op de hoogte te zijn van het onderzoek van Ajland, maar dat de nieuwe informatie niet tot nieuwe inzichten heeft geleid. „Wij werken al vele jaren met hem samen, maar wij zijn niet dichter bij de oplossing van de moord gekomen”, zei Nylen. Hij voegde er aan toe dat er altijd het risico is dat „mensen valse inlichtingenrapporten proberen te verkopen.”
Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie, Martin Aylward, zei dat als de groep weet wie de moord gepleegd heeft, zij met die informatie voor de dag moet komen. Ronnie Mamoepa, een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, wilde niet op de beweringen ingaan, maar zei dat altijd al het vermoeden heeft bestaan „dat apartheidsagenten verantwoordelijk waren voor de dood” van Palme.
De Zweedse premier werd op de avond van 28 februari 1986 in het centrum van Stockholm doodgeschoten terwijl hij na een bezoek aan een bioscoop met zijn vrouw naar huis wandelde. Een man die door de vrouw van Palme als de moordenaar herkend werd, Christer Pettersson, werd in 1988 voor de moord veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken, onder meer omdat de politie het moordwapen nooit heeft kunnen vinden.
De Zweedse regering heeft een beloning van 50 miljoen kroon (5,5 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de moordenaar van Palme. Ajland zei in Dagens Nyheter dat het hem daar niet om te doen is. „Ik wil dat deze zaak wordt opgelost”, zei hij.