Buitenland

Denktash niet eens met VN-plan Cyprus

De Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash heeft gedreigd het plan van de Verenigde Naties voor hereniging van Cyprus af te wijzen, tenzij er verandering in wordt aangebracht. De Turkse krant Milliyet meldt dit in een zondag gepubliceerd interview met Denktash.

AP
20 January 2003 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

„Ik zet mijn handtekening niet onder dit plan in zijn huidige vorm”, zei Denktash tegenover Milliyet. „Ik wil een vrede die het bestaan, de veiligheid, de toekomst en de gelijkheid van de Turks-Cyprioten garandeert.” Turks- en Grieks-Cypriotische leiders ontmoeten elkaar driemaal per week in een poging hun meningsverschillen bij te leggen voor het verstrijken van de door de VN gestelde deadline van 28 februari.

Denktash zei een referendum over het plan te willen houden als hij onder te grote druk wordt gezet. Hij zal zich als onderhandelaar terugtrekken als het volk in meerderheid het plan steunt. „Als mijn volk dit plan wil, vertel ik het parlement dat ze iemand anders moeten kiezen om het te ondertekenen.”

De Europese Unie heeft Cyprus uitgenodigd om in 2004 toe te treden en zal als het eiland niet voor die tijd wordt herenigd alleen het Grieks-Cypriotische gedeelte als lidstaat toelaten. De VN hebben beide partijen verzocht voor eind februari met een oplossing te komen.

Dinsdag demonstreerden meer dan 50.000 inwoners van Noord-Cyprus -oftewel een kwart van de totale bevolking- voor hereniging en tegen Denktash. Die zei woensdag al zich daar weinig aan gelegen te laten liggen. „Ik werd met een dolk in de rug gestoken”, verklaarde hij tegenover Milliyet. „Als (de Grieks-Cypriotische leider) Klerides dat ziet, denkt hij dat ik geen andere keuze heb dan het plan te aanvaarden.”

Denktash kondigde aan dat de Turks-Cyprioten zelf een verzoek voor toetreding tot de Unie zullen indienen als er voor 28 februari geen overeenstemming wordt bereikt. „Als zij met ons onderhandelen en ons toelaten, wordt Cyprus onder de Unie verenigd, net zoals zij wilden.”

Een groot deel van de bevolking van Turks Noord-Cyprus, die armer is dan de Grieken in het zuidelijke deel van het eiland, wil toetreden tot de Unie. Denktash staat tevens onder druk van Turkije, dat zelf op termijn EU-lid hoopt te worden.

Het VN-plan voorziet in een federatie van twee gelijkwaardige staten met een centraal gezag met beperkte bevoegdheden en een roulerend presidentschap. Volgens het plan wordt het gebied van de Turks-Cyprioten iets kleiner en mag een deel van de gevluchte Grieks-Cyprioten terugkeren naar huis.

Noord-Cyprus werd in 1974 door Turkije bezet. Turkije is ook het enige land dat Noord-Cyprus als soevereine staat heeft erkend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer