Buitenland

Hervormingsgezinden Iran betogen zaterdag

TEHERAN – Een beweging van hervormingsgezinde geestelijken in het strengislamitische Iran heeft officieel toestemming gevraagd voor een demonstratie zaterdag tegen de herkiezing van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. De voormalige hervormingsgezinde president Mohammad Khatami en de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi kondigden aan mee te doen aan de betoging in de hoofdstad Teheran.

Redactie digitale media
17 June 2009 17:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:09
TEHERAN – Voor de vijfde dag op rij liepen tienduizenden, mogelijk meer dan honderdduizend Iraniërs woensdag in de hoofdstad Teheran mee in een protestmars tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De staatstelevisie toonde beelden van de mars. Foto
TEHERAN – Voor de vijfde dag op rij liepen tienduizenden, mogelijk meer dan honderdduizend Iraniërs woensdag in de hoofdstad Teheran mee in een protestmars tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De staatstelevisie toonde beelden van de mars. Foto

Dat meldde de website van de beweging van Mousavi. Zijn aanhangers beschuldigen de machthebbers van fraude bij de verkiezingen vorige week vrijdag. Ondanks een verbod gaan zij sindsdien elke dag de straat op om hun onvrede over de uitslag kenbaar te maken.Mousavi riep zijn aanhangers op donderdag in moskeeën of op vreedzame bijeenkomsten de slachtoffers te herdenken die bij de protesten om het leven kwamen. De schattingen over het aantal doden lopen uiteen, maar er zouden zeker vijf betogers zijn gedood.

Het Iraanse regime probeert uit alle macht de dreigende opstand in het land de kop in te drukken. Voor de vijfde dag op rij mobiliseerden zich woensdag in Teheran echter weer vele tienduizenden aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi om hun onvrede over het verloop van de verkiezingen te tonen.

De meeste demonstranten droegen zwarte kleding om de betogers te herdenken die de afgelopen dagen zijn doodgeschoten. Met groene polsbanden en hoofddoeken, de campagnekleur van Mousavi, tonen ze hun steun aan Mousavi. Volgens de ooggetuigen houdt de massa een stille protestmars door de belangrijkste, 20 kilometer lange straat in Teheran. Veel mensen maken met wijs– en middelvinger een V, het internationale overwinningsgebaar.

Journalisten van de internationale pers worden door de autoriteiten zo veel mogelijk op afstand gehouden. Toch sijpelt steeds meer informatie over de hardhandige aanpak van het regime naar buiten, vooral via websites als twitter.com. De autoriteiten hebben weer twee hervormers opgepakt. Het zou gaan om hoofdredacteur Saeed Laylaz van de zakenkrant Sarmayeh en de politieke activist Mohammadreza Jalaiepour, aldus bronnen binnen de hervormingsgezinde beweging.

Volgens onbevestigde cijfers zijn al meer dan honderd hervormers opgepakt sinds de demonstraties uitbraken. Onder de arrestanten is voormalig vicepresident Mohammad Ali Abtahi. De hervormers betwisten de uitslag van de presidentsverkiezingen. Zij zeggen dat er fraude is gepleegd.

Bijna 40 miljoen Iraniërs gingen vrijdag naar de stembus. Een uur na afloop van de verkiezingen juichte de conservatieve krant Kayhan al dat president Mahmoud Ahmadinejad was herkozen. Ook andere staatsmedia kwamen kort na het handmatig tellen van de tientallen miljoenen stemmen met de uitslagen. Ook is in de verschillende districten vrijwel overal hetzelfde gestemd, wat volgens deskundigen duidt op fraude.

De machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, maande dinsdagavond op de nationale televisie tot kalmte. Hij noemde de hevigste protesten sinds de zogenoemde islamitische revolutie in 1979 het werk van onruststokers. Volgens een provinciale aanklager lopen de leiders van het verzet tegen Ahmadinejad kans om de doodstraf te krijgen.

Ondertussen bevond de president van het onrustige, olierijke land zich op een conferentie in Jekaterinenburg over internationale veiligheid. Daar zei een breedgrijnzende Ahmadinejad tegen zijn collega’s Dmitri Medvedev en Hu Jintao, dat de tijd van kapitalistische grootmachten voorbij is. Hij doelde daarbij op de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten de protesten als een interne aangelegenheid te beschouwen. De VS proberen Iran van het verder ontwikkelen van een nucleair programma af te houden en te voorkomen dat het machtige land terrorisme steunt. Rusland en China hebben Iran opgeroepen deel te nemen aan een „constructieve dialoog” om het vertrouwen van de internationale gemeenschap in het land te herstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer