VN: Irak mag niet van Afrika afleiden
De Verenigde Naties vinden dat de internationale gemeenschap en de media te veel aandacht besteden aan Irak en te weinig aan de catastrofes die Afrika boven het hoofd hangen.
De VN wijzen erop dat er hongersnood dreigt in het zwarte continent, dat ook wordt gedestabiliseerd door een heftige burgeroorlog in Ivoorkust en wordt bedreigd door een aids-epidemie die niet te genezen lijkt bij gebrek aan middelen.
Stephen Lewis, speciaal gezant van de Verenigde Naties (VN) voor HIV/aids, stelt dat de aids-epidemie in Afrika met de dag ernstiger wordt. Lewis heeft net een bezoek gebracht aan Lesotho, Zimbabwe, Malawi en Zambia. Hij vindt dat de epidemie zich absoluut niet verder mag uitbreiden en dat degenen die nu met „pathologische gelatenheid” de verspreiding van de ziekte toelaten, ter verantwoording moeten worden geroepen. „Ooit komt de dag dat we een vredestribunaal zullen opzetten om deze specifieke vorm van misdaad tegen de menselijkheid te behandelen”, aldus de gezant.
Algemeen secretaris van de VN Kofi Annan betreurt het dat Irak en de Palestijns-Israëlische kwestie de enige brandhaarden zijn die de krantenkoppen halen. Hij kan niet begrijpen waarom de media zich zo begerig toespitsen op Irak. Annan vindt dat de VN-Veiligheidsraad zich inderdaad moet concentreren op Irak, maar dat de andere organen van de VN en de internationale gemeenschap zich moeten bezighouden met andere zaken, en vooral met de honger in Afrika, de verspreiding van aids en de armoede in de wereld. Hij wijst erop dat de wereldwijde aids-epidemie dit jaar meer levens zal eisen dan een oorlog in Irak, en dat aids ook in 2004 en 2005 nog meer slachtoffers zal maken. In zuidelijk Afrika en de Hoorn van Afrika worden dit jaar tot 30 miljoen mensen met de hongerdood bedreigd.
Carolyn McAskie, vice-coördinator noodhulp bij de VN, vraagt aandacht voor de humanitaire situatie in Ivoorkust, die volgens haar van kwaad tot erger wordt. Bijna 1 miljoen van de 16 miljoen Ivorianen zijn sinds december op de vlucht in eigen land in verband met de gevechten in het westen. Ivoorkust is het economische hart van West-Afrika en trekt daardoor duizenden mensen aan uit de buurlanden Mali, Burkina Faso, Ghana, Guinee en Liberia. Tot nu toe zijn al 130.000 van hen terug naar huis gevlucht. Ook 23.000 Ivorianen hebben al hun toevlucht gezocht in de buurlanden. In het noorden van het land is de gezondheidszorg volgens McAskie zwaar verzwakt. „De levering van hulpgoederen wordt belemmerd en de ambtenaren uit het noorden vluchten naar Abidjan in het zuiden, waardoor een groot aantal klinieken en scholen gesloten is en veel basisdiensten niet meer werken.”
Volgens Stephen Lewis tonen de Afrikaanse landen steeds meer politieke wil om HIV/aids te bestrijden, maar hebben zij daar geen geld voor. „De toestand in zuidelijk Afrika is verschrikkelijk, maar toch heb ik in elk land dat ik bezocht ook kracht en hoop gezien.” Een van de meest trieste uitingen van de uiteenvallende samenleving is het toenemende seksueel misbruik van kinderen en adolescenten, dat volgens hem „schokkende proporties” heeft aangenomen. Ook het ongelooflijk hoge aantal wezen is een nieuw fenomeen waarvoor een oplossing niet voor de hand ligt. Steeds meer weeskinderen moeten op straat leven, waardoor zich ook straatbendes van wezen vormen die dan in de criminaliteit terechtkomen.
Kofi Annan vindt ook de crisis in Zimbabwe een zorgwekkend probleem dat de volle aandacht verdient. De algemeen secretaris meent dat de tragische situatie in Zimbabwe, dat geen voedsel- en economische en hulp van het Westen meer ontvangt omwille van een vermoedelijke verkiezingsfraude, gedeeltelijk het gevolg is van natuurkrachten en gedeeltelijk van wanbeheer.