Buitenland

Obama: D-day veranderde eeuw

COLLEVILLE-SUR-MER (ANP) – Onder het toeziend oog van onder meer tweehonderd Amerikaanse veteranen hebben de leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Groot-Brittannië zaterdag de geallieerde invasie op 6 juni 1944 (D-day) in het Franse Normandië herdacht.

6 June 2009 18:55Gewijzigd op 14 November 2020 08:04
COLLEVILLE-SUR-MER - Obama luistert samen met veteranen naar het Amerikaanse volkslied tijdens de herdenking van D-day. Foto EPA
COLLEVILLE-SUR-MER - Obama luistert samen met veteranen naar het Amerikaanse volkslied tijdens de herdenking van D-day. Foto EPA

De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte dat nooit zal worden vergeten dat D-day de loop van een hele eeuw heeft veranderd. In zijn toespraak bestempelde hij de invasie als het begin van de triomf van de vrijheid. Hij prees de moed van de militairen die bij de grootscheepse en uiterst gevaarlijke bevrijdingsoperatie betrokken waren. Hij bezwoer dat de Verenigde Staten de doden van D-day nooit zullen vergeten.„Vrienden en veteranen, wat we niet kunnen en niet moeten vergeten is dat D-day een tijd en plaats was waar de moed en onbaatzuchtigheid van weinigen het mogelijk maakte de loop van een hele eeuw te veranderen". De landing behoedde de wereld voor onheil, aldus de president.

Een oudoom van Obama, de veteraan Charlie Payne, was bij de herdenking aanwezig. Hij vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en hielp mee met de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Buchenwald. De president had dat kamp vrijdag bezocht.

De Franse president Nicolas Sarkozy stelde in zijn rede dat „we nooit de pijn of de omvang van het lijden zullen vergeten en nooit de droom van vrede en rechtvaardigheid voor de mensheid zullen opgeven". Hij dankte de geallieerden, en speciaal de Amerikanen, voor de bevrijding van Frankrijk en West–Europa. „Wij hebben onze vrijheid aan jullie te danken", aldus Sarkozy.

De officiële herdenkingsbijeenkomst met ruim negenduizend genodigden was op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Colleville–sur–Mer, niet ver van een van de stranden waar de geallieerde troepen 65 jaar geleden landden om een einde te maken aan de nazitirannie in een groot deel van Europa. Waarnemers spraken over een symbolische plek voor de zege over nazi–Duitsland.

Onder de belangrijke gasten van de herdenking waren ook de premiers van het Verenigd Koninkrijk en Canada, Gordon Brown en Stephen Harper, en de Britse kroonprins Charles. Verder waren de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg en de Amerikaanse acteur Tom Hanks uitgenodigd. Zij maakten de Amerikaanse oorlogsfilm Saving Private Ryan, die begint met de landing in Normandië.

D–day geldt als een keerpunt in de strijd van de geallieerden tegen de fascistische Duitse dictator Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de geallieerde landing in Normandië deden meer dan 130.000 Amerikaanse, Britse en Canadese militairen mee. Meer dan 10.000 van hen sneuvelden tijdens de operatie. Ook kwamen duizenden Franse burgers om het leven.

Nadat de geallieerden voet aan de grond hadden gekregen op het West–Europese vasteland, konden nog dezelfde maand meer dan 800.000 geallieerde militairen aan land gaan om de strijd tegen de nazi’s op te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer