„Tweede Wereldoorlog was schuld van Polen”
Dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak was de schuld van Polen. Dat stelt de Russische militair historicus kolonel Sergej Kovaljov in een artikel dat donderdag is gepubliceerd op de website van het Russische ministerie van Defensie.
Het artikel lijkt te passen in het streven van Russische historici om de rol van de Sovjet-Unie en haar leiders, vooral in de ”Grote Patriottische Oorlog”, in een gunstig daglicht te stellen. Zo bestrijdt Rusland fel dat de onder Stalin ontstane hongersnood in Oekraïne neerkwam op volkenmoord en weigerde het Russische hooggerechtshof onlangs een onderzoek te heropenen naar de moord op Poolse militairen en intellectuelen door de toenmalige geheime dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bossen van Katyn.De algemeen aanvaarde zienswijze is dat Polen niet agressor, maar slachtoffer was in de oorlog en dat die oorlog begon toen Duitse troepen in 1939 Polen binnenvielen.
Westerse geschiedkundigen menen dat Adolf Hitler daartoe werd aangemoedigd door het niet-aanvalsverdrag dat de ministers Molotov en Von Ribbentrop hadden gesloten om de invloedssferen in Oost- en West-Europa af te bakenen. Het pact tussen Hitler en Stalin werd 24 augustus 1939 ondertekend en 1 september vielen de Duitse troepen Polen binnen.
In het artikel, getiteld ”Ficties en falsificaties bij het evalueren van de rol van de USSR aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog”, herinnert Kovaljov eraan dat Hitler van Polen de overdracht van Danzig verlangde en de instelling van een corridor van Duitsland naar het gebied dat nu Kaliningrad heet. „Iedereen die de geschiedenis van WO II onbevooroordeeld heeft bestudeerd, weet dat de oorlog begon door de weigering van Polen om aan de Duitse wensen te voldoen.” Kovaljov noemt die wensen „zeer redelijk”: „De overgrote meerderheid van de bevolking van Danzig, dat door het Verdrag van Versailles van Duitsland was afgesneden, bestond uit Duitsers die oprecht hoopten op hereniging met hun historische vaderland.”
Kovaljov was niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei tegen persbureau Interfax dat analytische artikelen op de website van het ministerie niet noodzakelijkerwijs het officiële standpunt van het ministerie weergeven.
Poolse regeringsfunctionarissen waren evenmin bereikbaar voor commentaar; in Polen werd gisteren de twintigste verjaardag van de val van het communisme herdacht.