Buitenland

Malariaparasiet resistent tegen huidige medicijnen

PHNOM PENH (ANP) – Internationale wetenschappers zijn er in Cambodja achter gekomen dat de parasieten die daar malaria veroorzaken, resistent worden voor het meest effectieve medicijn tegen de aandoening. Volgens de BBC is het onduidelijk waarom Cambodja kennelijk een kweekvijver voor deze resistentie is.

29 May 2009 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 08:01
Malariamug. Illustratie ANP
Malariamug. Illustratie ANP

Tot nu toe zorgde de werkzame stof artemisinine ervoor dat de dodelijke malariaparasiet binnen drie dagen uit het bloed was verdwenen. Twee verschillende onderzoeksteams zijn er bij nieuwe tests onafhankelijk van elkaar achtergekomen dat het nu vier tot vijf dagen duurt voordat de parasiet is verdwenen. Dit zijn de eerste signalen van weerstand van de parasiet.Volgens onderzoekers zou volledige resistentie een wereldwijde ramp voor de volksgezondheid zijn. Al twee keer eerder zijn de parasieten in Zuidoost–Azië resistent geworden voor medicijnen. Van daaruit werd de resistentie verspreid over de rest van de wereld. „Als het weer gebeurt en volledig resistente parasieten zich verspreiden van Azië tot Afrika, is dat rampzalig voor de beheersing van malaria", zeiden wetenschappers tegen de BBC.

In Cambodja wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar malaria en weerstand tegen de medicijnen. Mogelijke oorzaken voor de beginnende resistentie in deze regio kunnen de zwakke nationale gezondheidszorg en het ongecontroleerde gebruik van malariamedicijnen zijn. Internationale criminelen verkopen nepmedicijnen met slechts een kleine hoeveelheid artemisinine, wat de verspreiding van resistentie nog kan versnellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer