Al eerder besmettingsgevaar door vuile instrumenten
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat 796 patiënten controleren op besmetting met hepatitis B en C en hiv. Al eerder vreesden ziekenhuizen voor besmetting na het ontdekken van gebrekkig gereinigde apparatuur. Een overzicht.
2007 – Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel roept 500 patiënten terug voor onderzoek op hiv en hepatitis. Door een technische fout in vier desinfectiemachines zijn slangen mogelijk niet goed gereinigd. Nader onderzoek wijst uit dat hoogstwaarschijnlijk niemand besmet is geraakt.2005 – Een endoscoop in Ziekenhuis Leyenburg in Den Haag blijkt niet goed te zijn gereinigd. Negentien patiënten worden onderzocht, niemand blijkt besmet. In de endoscopenreiniger was de pomp kapot, waardoor het desinfecterende middel niet overal terechtkwam.
2005 – Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn roept in februari 57 patiënten terug, omdat zij bij maag- of darmonderzoek mogelijk besmet zijn geraakt met hiv, hepatitis B of C. Niemand is geïnfecteerd. Een defecte wasmachine bleek de oorzaak van de gebrekkige reiniging.
2003 – Een fout aangesloten machine blijkt in het Martiniziekenhuis in Groningen mogelijk ruim 500 urologische patiënten te hebben besmet met hiv of hepatitis. Geen enkele patiënt raakte besmet.
2003 – Tweehonderd patiënten van het Medisch Centrum Alkmaar zijn mogelijk besmet met hepatitis B of C of hiv nadat een bronchoscoop (voor onderzoek van de luchtwegen) niet goed was schoongemaakt. Na testen blijkt dat niemand besmet is geraakt.
2002 – In mei komt naar buiten dat in ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom vuile endoscopen zijn gebruikt bij onderzoek. Ruim 250 mensen moeten terugkomen voor bloedonderzoek. Uiteindelijk blijkt niemand besmet. Desinfecterend middel om de scopen te reinigen was verwisseld met wasmiddel.