Economie

„We doen mee met de grote jongens”

De marktomstandigheden zijn nog nooit zo gunstig geweest voor het Nederlandse softwarebedrijf. Oorzaak: het stijgende gebruik van mobiele telefoons met gps.

ANP
22 May 2009 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 07:58

Digitalekaartenmaker AND rekent op verdrievoudigen van de omzetHet bedrijf rekent voor dit jaar op een verdrievoudiging van de omzet, die vorig jaar 3,6 miljoen euro bedroeg. „We doen nu mee met de grote jongens”, zei topman Maarten Oldenhof van AND (Automotive Navigation Data) woensdag.

Vorige maand sleepte de kaartenmaker een opdracht binnen van een grote, niet nader genoemde, Amerikaanse partij.

Het bedrijf houdt rekening met meer van zulke opdrachten, aldus de topman, die hiervoor geen exacte termijn kon noemen.

„In 2014 zullen er 1 miljard telefoons met gps in omloop zijn”, aldus Oldenhof. Nu zijn dat er ongeveer 80 miljoen. „Steeds meer partijen willen kaarten afnemen zonder moeilijke licentievoorwaarden. Aangezien wij de enige onafhankelijke partij in de markt zijn, hebben we een goede positie.”

Op de wereldwijde markt voor digitale kaarten zijn maar drie spelers actief. Naast AND zijn dat het door TomTom overgenomen Tele Atlas en Navteq, eigendom van Nokia.

Nokia en TomTom stellen volgens Oldenhof allerlei eisen aan het gebruik van hun kaarten. Ze doen dit omdat ze er geen belang bij hebben als hun kaarten overal gratis beschikbaar zijn, aangezien concurrenten hiervan kunnen profiteren.

Bij AND betalen klanten per land een vast bedrag. Vervolgens mogen ze tot in lengte van dagen gebruikmaken van deze kaarten en die op allerlei manieren bewerkingen.

In kwaliteit doet AND volgens Oldenhof niet langer onder voor zijn concurrenten. Het bedrijf brengt de wegen op een andere, goedkopere, manier in kaart dan Tele Atlas en Navteq. Deze gaan de wegen met eigen auto’s af, een arbeidsintensieve klus.

„Wij maken behalve van satellietkaarten gebruik van digitale databases van bijvoorbeeld het Kadaster en KPN”, aldus Oldenhof.

AND richt zich in toenemende mate op de Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft nu alleen West-Europa volledig in kaart gebracht, maar verwacht medio 2010 ook Noord-Amerika aan zijn lijstje toe te voegen.

AND maakte woensdag nog een meevaller bekend. Het bedrijf is van het zogenoemde strafbankje gehaald van beursbedrijf Euronext, waar het sinds 2001 was geplaatst nadat AND uitstel van betaling had aangevraagd.

„We voldeden al vijf jaar aan de eisen over winst en eigen vermogen. We moesten alleen nog een prospectus maken. Hier hadden we geen zin in, omdat dit veel tijd en energie kost. Gelukkig zijn de regels nu aangepast”, legt Oldenhof uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer