Binnenland

Verzet tegen sluiting acht gevangenissen

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Justitie sluit acht gevangenissen, omdat Nederland een overschot heeft van tweeduizend cellen. De reorganisatie gaat ten koste van 1200 banen, maakte staatssecretaris Nebahat Albayrak dinsdag bekend. Vakbonden en de oppositie in de Tweede Kamer verzetten zich tegen het plan.

19 May 2009 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 07:57
ROTTERDAM - Penitentiaire Inrichting Noordsingel in Rotterdam, die eind 2009 wordt gesloten. Het ministerie van Justitie sluit de komende jaren acht gevangenissen. Daardoor verdwijnen twaalfhonderd banen. Foto ANP
ROTTERDAM - Penitentiaire Inrichting Noordsingel in Rotterdam, die eind 2009 wordt gesloten. Het ministerie van Justitie sluit de komende jaren acht gevangenissen. Daardoor verdwijnen twaalfhonderd banen. Foto ANP

Het cellenoverschot komt door een terugloop van de criminaliteit en de inzet van alternatieve sancties, zoals taakstraffen, zei Albayrak. Nederland telt momenteel 14.000 cellen, terwijl er ongeveer twaalfduizend nodig zijn. Door de sluiting van acht locaties verdwijnen de komende jaren bijna 1350 cellen. Het restant houdt Albayrak achter de hand als buffer. Op die manier wil ze bereiken dat de wisselende vraag naar celcapaciteit voortaan beter wordt opgevangen.„Ik realiseer me dat er ontzettend veel op het gevangeniswezen afkomt", zei Albayrak in een toelichting. „Maar het mag niet voorkomen dat we duizenden cellen leeg hebben staan". De reorganisatie moet er daarnaast voor zorgen dat gevangenen straks meer in hun eigen regio worden opgesloten. Dat helpt bij hun resocialisatie.

De staatssecretaris hoopt de afslanking af te ronden zonder gedwongen ontslagen. Dat zou kunnen door een combinatie van natuurlijk verloop en de begeleiding van medewerkers naar ander werk, binnen het gevangeniswezen of daarbuiten. Daarvoor is wel de flexibele medewerking van gevangenispersoneel nodig.

Albayrak zei in een toelichting dat ze onorthodoxe maatregelen heeft genomen om de pijn van haar ingrepen te verzachten. Ze heeft bijvoorbeeld ingestemd met de plaatsing van vijfhonderd Belgische gevangenen in Tilburg. Eerder verzette de staatssecretaris zich nog tegen dat voorstel. Ze werkt er nu alsnog aan mee om werkgelegenheid te behouden. Daarnaast probeert ze de gevolgen van haar ingrepen in Noordoost– en Zuidoost–Nederland te beperken, omdat de arbeidsmarkt daar slecht is.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de sluiting van gevangenissen. Ze houden daar woensdagavond een spoeddebat over met Albayrak.

De rechtse oppositie vindt dat meer criminelen de cel in moeten. „Ze moeten boeven gaan vangen en niet opgesloten criminelen met een enkelbandje om naar huis sturen", reageerde VVD–Kamerlid Fred Teeven. Hij sprak van een „waanzinnig plan".

De SP eist een baangarantie voor het overtollig gevangenispersoneel. „We kunnen kundig personeel dat de samenleving veiliger maakt, bijzonder goed gebruiken", zei Kamerlid Van Velzen. Ze wil dat Albayrak de werkdruk voor gevangenispersoneel terugdringt.

Ook de vakbonden verzetten zich tegen de reorganisatie. Abvakabo FNV waarschuwt dat gevangenispersoneel in het noorden en zuiden grote moeite zal krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. Bestuurder Jan Willem Dieten noemt het plan daarom onacceptabel. CNV Publieke Zaak vindt het uiterst ongelukkig dat Albayrak „in deze tijden van crisis" 1200 banen schrapt. Beide vakbonden spreken zich uit tegen gedwongen ontslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer