Koeweit kiest opnieuw, maar er verandert niets
KOEWEIT–STAD (ANP) – En weer mogen de Koeweiti’s naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het is zaterdag al de derde keer sinds 2006. Maar tot politieke stabiliteit zal het niet leiden.
Parlement en koningshuis ruziën al jaren met elkaar. Oppositionele volksvertegenwoordigers willen premier (altijd een lid van het koningshuis) en ministers steeds ondervragen over zaken als corruptie of het economische beleid. De emir, die de werkelijke macht heeft, weigert dit en ontbindt het parlement. Aan een publieke schrobbering wil de koninklijke familie Al–Sabah zich niet onderwerpen.Na de verkiezingen begint de hele procedure dan weer opnieuw. Door het geruzie blijven noodzakelijke economische en sociale hervormingen op de plank liggen.
Volgens Nasser al–Abdali van de Vereniging voor Ontwikkeling en Democratie zal het nieuwe vijftig leden tellende parlement zijn termijn ook niet uitzitten. „Diepe fundamentele veranderingen zijn noodzakelijk voor Koeweits politieke systeem en democratie, inclusief een nieuwe grondwet", zei hij tegen persbureau AFP.
In het olierijke golfstaatje dingen 210 kandidaten naar een parlementszetel. Vermoedelijk gaan fundamentalistische soennieten opnieuw de grootste groep vormen. Partijen zijn officieel verboden, maar in het parlement vormen de volksvertegenwoordigers blokken die de facto partijen zijn.
Vrouwelijke kandidaten hopen verder dat een van hen in het parlement wordt gekozen. Dat zou voor het eerst zijn sinds zij in 2005 het actief en passief kiesrecht kregen. Wel zijn de afgelopen jaren drie vrouwen tot minister benoemd.
Een oplossing voor het politieke gekrakeel lijkt niet in zicht. Er worden twee mogelijke oplossingen genoemd. Of er komt een regering zonder leden van de familie Al–Sabah, of de emir benoemt de kroonprins tot premier. Die laatste stap zou het parlementariërs veel moeilijker maken om de premier te ondervragen omdat zij dan de toekomstige emir op het matje zouden roepen.