VS sturen nog eens 60.000 man naar Golf
De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft de strijdkrachten opdracht gegeven de komende dagen nog eens 62.000 manschappen over te brengen naar het Golfgebied. Daarmee wordt de strijdmacht die daar is samengetrokken in afwachting van een mogelijke oorlog tegen Irak verdubbeld.
Uit de maatregel kan worden opgemaakt dat de VS van plan zijn voldoende manschappen en materieel ter plekke te hebben om in de eerste weken van februari te kunnen aanvallen, ook al zegt het Witte Huis dat president Bush nog niet tot een aanval heeft besloten.
Enkele uren nadat vrijdag bekend was geworden dat Rumsfeld opdracht had gegeven om bijna 35.000 man, waaronder twee eenheden mariniers, naar de Golf te sturen, tekende de minister een order voor de stationering van nog eens 27.000 man, merendeels eenheden van de land- en luchtmacht.
Het eigenlijke vertrek van de troepenmacht, waaronder twee eskaders vliegtuigen die vijandelijke radar kunnen verstoren, zal over de rest van januari worden uitgesmeerd. Het Centrale Commando, dat leiding zou moeten geven aan een oorlog tegen Irak, is al begonnen stafleden naar de Golfstaat Qatar over te brengen en zal naar verwachting tegen eind januari operationeel zijn.
De marine heeft twee vliegdekschepen op vuurafstand van Irak en twee andere zijn onderweg om zich daar bij te voegen. Een vijfde vliegdekschip, de USS Kitty Hawk, heeft opdracht gekregen vanuit Japan naar de Golf op te stomen.
Op 24 december tekende Rumsfeld zijn eerste grote mobilisatieorder voor ongeveer 25.000 man. Vorige week voegde hij er nog 5000 bij. Met de 35.000 van vrijdag en de 27.000 van zaterdag, plus de 60.000 die al in het Golfgebied zijn, is het Pentagon hard op weg zijn doelstelling om per 31 januari 100.000 man in het gebied te hebben, ruim te overtreffen.
Vanuit Groot-Brittannië heeft het vliegdekschip HMS Ark Royal zaterdag koers gezet naar de Golf. Honderden belangstellenden stroomden naar de haven van Portsmouth om te zien hoe het oorlogsschip uit de marinehaven naar zee werd gesleept. Een vloot van zeilschepen, speedboten en andere pleziervaartuigen voer een stukje mee.
Via Schotland, waar munitie aan boord wordt genomen, vaart de Ark Royal naar de Middellandse Zee, waar zich vijftien andere oorlogsschepen bij hem zullen voegen. De vloot, met 3000 mariniers en 5000 matrozen aan boord, is de grootste sinds Groot-Brittannië in 1982 ten oorlog voer tegen Argentinië om de Falklandeilanden.