Buitenland

Wilders kapittelt gezant in Indonesië

Nikolaos van Dam voelt zich vereerd. PVV-leider Wilders eist dat de Nederlandse ambassadeur in Indonesië zijn spullen pakt en vertrekt. In een lezing op een Koranschool zou hij de problemen die westerse landen met moslims hebben, onder het vloerkleed hebben geschoven.

Jan Lepeltak
8 May 2009 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:52

„Ik voel me gevleid dat Wilders over mij praat.” De 64-jarige Nikolaos van Dam drukt zich diplomatiek uit tijdens een gesprek in een luxehotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Diplomaten en prominente Indonesiërs overstelpten hem gisteravond met vragen over de politieke aanval van de PVV-leider.Want het nieuws heeft ook de kranten in Jakarta bereikt. Wilders richtte dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer zijn pijlen op de Nederlandse ambassadeur. Volgens de PVV’er had Van Dam niets te zoeken in een Koranschool, waar hij op 29 april een „moslimgoedpraat-speech” zou hebben gehouden.

Door zijn film ”Fitna” is Wilders de bekendste Nederlandse politicus ooit in Indonesië. President Yudhoyono besloot hem zelfs de toegang tot het land te ontzeggen.

Van Dam kent de PVV-leider trouwens persoonlijk. „Toen ik ambassadeur was in Berlijn heb ik hem een keer als VVD-Kamerlid ontvangen. Ik vond het een sympathieke man.”

Voor de diplomaat was het een grote eer om een lezing te geven aan het prestigieuze Instituut voor Koranstudies (PTIQ) in Jakarta. Jaarlijks kiest het instituut een prominente moslimkenner –uitsluitend mannen– uit voor een lezing voor studenten. Van Dam is gepromoveerd arabist.

„Van Dam spreekt vloeiend Arabisch en heeft een wijdvertakt netwerk in de academische wereld”, aldus PTIQ-decaan imam Addaruquthni vorige week.

Sinds de film ”Fitna” vorig jaar verscheen, verwierf Van Dam snel bekendheid in islamitische kringen in Jakarta. Door zijn goede banden met Indonesische moslimorganisaties als Mohammadiyah en Nadhlatul Ulama wist hij de onrust snel te sussen.

In zijn lezing van vorige week over ”De internationale politieke trend en de rol van de islam: de academische verantwoordelijkheid van moslimgeleerden” houdt Van Dam een krachtig pleidooi om met academisch onderzoek de vele misvattingen over de islam te doorbreken: „Sommige radicale acties komen van de kant van bepaalde islamitische individuen of islamitische organisaties. Maar de meerderheid van moslims steunt deze acties niet. De meesten van hen keuren ze in het algemeen zelfs af. Hoewel de mate van afkeuring soms niet uitdrukkelijk genoeg is om duidelijk te maken dat de radicale moslims die deze acties plegen, absoluut niet de meerderheid van islamieten vertegenwoordigen.”

„Er is een enorme fixatie op de islam”, stelde Van Dam gisteren in Jakarta. En hoe groter die fixatie wordt, hoe groter de bezorgdheid over de islam, redeneert de Nederlandse diplomaat. Van Dam is blij dat Wilders zijn lezing nu ook op zijn eigen website plaatste: „Nu kan iedereen het lezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer