Zes steden op Westoever door Israël belegerd
Het Israëlische leger heeft gisteren zes van de acht belangrijkste steden op de Westoever belegerd in een operatie als reactie op de moord op de minister van Toerisme vorige week. Elf Palestijnen werden in het weekeinde op de Westoever door Israëlische soldaten doodgeschoten.
De Palestijnse Autoriteit heeft gisteren delen verboden van de PLO–factie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die de verantwoordelijkheid voor de moord op de Israëlische bewindsman Rechavam Ze’evi heeft opgeëist. De Veiligheidsraad van de Palestijnse Autoriteit besloot gisteren tot de stap omdat de Abu Ali Mustafa–brigades van de PFLP met hun actie de Israëlische invasie hebben uitgelokt.
De Palestijnse Autoriteit heeft 26 september een wapenstilstand uitgeroepen en bewegingen die zich daar niet aan houden kunnen verboden worden. Tot gisteren was de PFLP, die Ze’evi ombracht om daarmee de moord op een PFLP–voorman te wreken, echter nog nooit bij naam genoemd door de Autoriteit.
Yasser Abed Rabbo, de Palestijnse minister van Informatie, zei echter dat geen actie tegen de PFLP zal worden ondernomen zolang Israëlische eenheden zich op Palestijns gebied ophouden.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft de secretaris–generaal van de VN, Kofi Annan, gisteren verzekerd dat zijn land er niet op uit is de Palestijnse Autoriteit te liquideren en dat Israël de omstreden gebieden op de Westelijke Jordaanoever binnen enkele dagen zal verlaten. Peres benadrukte dat de internationale gemeenschap druk op Yasser Arafat moet uitoefenen zodat deze een einde maakt aan het geweld. Hij stelde dat het Israëlische leger de Westoever nooit zou zijn binnengevallen als de Palestijnen de terroristen zelf zouden bestrijden.
Niet eerder sinds Israël op grond van de in 1994 met de Palestijnen gesloten interim–akkoorden gebied begon over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit van Arafat, is het Israëlische leger zo actief geweest in de Palestijns gebieden. Binnen de Arbeiderspartij zijn stemmen opgegaan om uit de regering van de rechtse premier Ariel Sharon te stappen. „We zitten niet in de regering om gebied te bezetten”, zei minister van Industrie en Handel Dalia Itzik. Volgens haar zullen leden van de partij later deze week met een voorstel komen voor een eenzijdige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook en van een groot deel van de Westoever.
Minister van Financiën Silvan Shalom, van Sharons Likud–partij, pleitte juist voor hardere maatregelen. Hij wil dat zijn land Arafat het Midden–Oosten uitzet en afrekent met de Palestijnse Autoriteit.
Het optreden van het leger in Palestijnse steden is een reactie op de woensdag gepleegde moord op Ze’evi. De verantwoordelijkheid is opgeëist door het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat zegt Ze’evi te hebben vermoord als vergelding voor de moord op een van zijn leiders, Mustafa Zibri, door Israël. De Palestijnse Autoriteit zegt twintig PFLP–leden te hebben opgepakt naar aanleiding van de moord, maar weigert verdachten over te dragen aan Israël, zoals Israël eist.
Volgens de Israëlische minister van Defensie, Binyamin Ben–Eliezer van de Arbeiderspartij, heeft Arafat de militaire vleugel van de PFLP al in 1996 verboden en heeft zijn daad van gisteren geen enkele praktische inhoud. „Het heeft geen zin om de groepen nog een keer te verbieden, hij moet ze bestrijden”, zei Ben–Eliezer.
De militaire aanwezigheid van Israël was het grootst in het enkele kilometers ten zuiden van Jeruzalem gelegen Bethlehem. Nadat Israëlische tanks het Kribbeplein in het centrum van de stad tot op 3 kilometer waren genaderd, gaf burgemeester Hanna Nasser een verklaring uit waarin hij het „agressieve, sadistische beleid” van Sharon veroordeelde. De gemeenteraad stuurde protestbrieven aan de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, het Vaticaan en zustersteden van Bethlehem.
Paus Johannes Paulus II sprak gisteren zijn bezorgdheid uit naar aanleiding van de dood van een 19–jarige Palestijn, die zaterdag in de buurt van de Geboortekerk werd getroffen door een verdwaalde kogel.
„Zelfs op het plein van de Geboortekerk van onze Heer zijn de oorlog en de dood nu gearriveerd”, aldus de paus in zijn middaggebed. „Geweld is voor iedereen slechts een weg van dood en vernietiging, die de heiligheid van God en de waardigheid van de mens schendt.”
Niet ver van de kerk en een ziekenhuis ontploften gisteren Israëlische tankgranaten. Bij het ziekenhuis werd een Palestijn door een granaat gedood. Twee mensen raakten gewond toen ongeveer 50 meter van de Geboortekerk een granaat explodeerde.
Frankrijk, de Verenigde Staten en een aantal andere landen hebben Israël ertoe opgeroepen het leger terug te trekken uit de Palestijnse steden. De Jordaanse regering heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie ertoe opgeroepen in te grijpen om een eind te maken aan de Israëlische agressie.