„Subsidieer stoppen met roken”
Als de regering de kosten van cursussen om te stoppen met roken laat vergoeden, zullen steeds meer mensen erin slagen de tabak af te zweren. Dat zeggen enkele tientallen hoogleraren, artsen en andere deskundigen.
Zij doen volgende week een gezamenlijke oproep aan minister Klink van Volksgezondheid. De groep wil dat Klink besluit om de stoppogingen voortaan te laten vergoeden via de basisverzekering. Dat betekent dat de premiebetalers, alle volwassen Nederlanders, de kosten moeten opbrengen.Rokers kosten medisch gezien ongeveer 2 miljard euro per jaar. De briefschrijvers berekenden dat als de cursussen en medicijnen om te stoppen via de ziektekostenpremie zouden worden vergoed, dat de premiebetaler ongeveer 25 miljoen zou kosten. Volgens de briefschrijvers levert die maatregel later weer op omdat minder mensen ziek worden en sterven.
Uit onderzoek zou blijken dat 70 procent van de rokers eigenlijk wil stoppen. Als ze een poging doen, slaagt minder dan 10 procent daarin. De briefschrijvers gaan ervan uit dat het slagingspercentage kan stijgen tot ongeveer 30 als de overheid mensen met cursussen en eventueel medicijnen helpt.
Volgens Stivoro, een stichting met als doel een rookvrije toekomst, rookte in 2008 27 procent van alle volwassenen (15 jaar en ouder).
Van de mannen rookt 30 procent en van de vrouwen 24 procent. Het percentage (ex-)rokers dat een hulpmiddel gebruikte bij de laatste stoppoging schommelt rond de 23.
Minister Klink verbood begin juli 2008 het roken in de horeca. Begin dit jaar omzeilde het Groningse café De Balk de nieuwe horecawetgeving door de bar naar een rookvrij opberghok te verplaatsen.
Tegen een Bredaas café loopt nog een rechtzaak omtrent het omzeilen van het rookverbod. De uitspraak hierin wordt dinsdag verwacht.