Buitenland

Vredesproces Nepal in gevaar

Het vredesproces in Nepal dat de wonden van een jarenlange burgeroorlog moest helen, lijkt in gevaar.

ANP/DPA
5 May 2009 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 07:51

De maoïstische premier Pushpa Kamal Dahal (54), alias Prachanda, heeft maandag ontslag genomen, nadat hij de steun van coalitiepartijen had verloren. Inzet van de ruzie is het feit dat de premier de legerleider wil ontslaan.Legerleider Rookmangud Katawal zou weigeren de 19.000 voormalige maoïstische rebellen in het leger op te nemen. Dat is echter wel afgesproken bij het vredesakkoord uit 2006 dat een einde maakte aan de burgeroorlog. De voormalige maoïstische strijders zitten nu in kampen onder toezicht van de VN. Velen in het leger willen hen niet integreren omdat zij ideologisch geïndoctrineerd zijn.

De premier is zelf een voormalige maoïstische rebel. De maoïsten vochten van 1996 tot 2006 in een burgeroorlog tegen het centrale gezag in Kathmandu. Zij wilden het koningshuis verjagen en een communistische staat stichten. Pushpa voerde de strijd destijds aan onder zijn strijdnaam Prachanda. De burgeroorlog heeft aan zo’n 13.000 Nepalezen het leven gekost. De monarchie is inmiddels afgeschaft en de koning naar huis gestuurd; na een verrassende verkiezingsoverwinning van de maoïsten vorig jaar is er een brede coalitie aan de macht.

Twee coalitiepartijen zijn zondag uit ongenoegen over het voorgenomen ontslag van Katawal uit de regering gestapt. Hierdoor behouden de maoïsten slechts een kleine meerderheid. President Ram Baran Yadav op zijn beurt blokkeerde het ontslag van de legerleider. Hij zei tegen Katawal dat hij moet blijven zitten waar hij zit.

Yadav is een lid van de grootste oppositiepartij. Het leger wordt in Nepal gezien als bolwerk van de aanhangers van de voormalige monarchie. De maoïsten klagen dat de oude elites voorgenomen hervormingen tegenwerken. De oppositie die het goed met veel legerofficieren kan vinden, beschuldigt op haar beurt de maoïsten ervan dat zij naar dictatoriale macht zouden streven.

De vertrekkende premier veroordeelde het optreden van de president. „De stap van de president is een aanval op deze jonge democratie en het vredesproces.” Hij beschuldigde de president van het nemen van een „ongrondwettelijk en ondemocratisch besluit.”

Prachanda sprak de bevolking geëmotioneerd toe op tv. Volgens hem gaat het bij het conflict om het gezag van de burgerregering over de strijdkrachten. Met zijn terugtreden wil hij het vredesproces in de Himalayastaat redden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer