Strijd laait op in Zuidwest-Ivoorkust
In het zuidwesten van Ivoorkust zijn donderdag toch weer gevechten uitgebroken, ondanks beloften van alle partijen om de vijandelijkheden te staken en in Parijs te zoeken naar een vreedzame oplossing voor de problemen in het land.
Volgens rebellenleider Felix Doh vielen regeringshelikopters eenheden van hem aan bij Grabo, een plaats nabij de grens met Liberia. Een woordvoerder van het leger zei dat de rebellen met vechten waren begonnen door woensdagavond en gisterochtend regeringseenheden onder vuur te nemen bij Olodio, 20 kilometer ten zuiden van Grabo. Hij zei dat het leger de rebellen had teruggedrongen, maar ontkende dat er helikopters waren ingezet. Hij zei dat er aan de kant van de rebellen zeven doden waren gevallen en aan regeringskant één.
Franse militairen in Pont-Yaka, 50 kilometer ten zuiden van Grabo, bevestigden dat er in het gebied werd gevochten, maar wisten geen bijzonderheden. De Fransen hebben versterkingen naar Pont-Yaka gestuurd om een opmars van de rebellen te stuiten. Begin deze week kwamen bij een treffen in de omgeving van de westelijke stad Duékoué dertig rebellen om en raakten negen Fransen gewond.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties verklaarde donderdag dat de burgeroorlog in Ivoorkust in vier maanden tijd 600.000 mensen van huis en haard heeft verdreven. Zij hebben de wijk genomen naar buurlanden. De situatie wordt alleen maar erger, aldus het WFP. Een woordvoerder zei dat het van groot belang is dat volgende week bij de vredesbesprekingen in Parijs afspraken worden gemaakt over garanties voor de veiligheid van hulpverleners. „Een humanitair akkoord lijkt mij wel het minste wat zij kunnen afspreken.”
In Ivoorkust heerst onrust sinds september, toen uit het leger ontslagen militairen een poging tot staatsgreep ondernamen tegen president Laurent Gbagbo. De coup mislukte, maar de rebellen hebben sindsdien de noordelijke helft van het land in handen. Een in oktober gesloten wapenstilstand werd dikwijls geschonden, maar onder druk van Frankrijk, de vroegere kolonisator, zijn de regering en de noordelijke rebellen overeengekomen op 15 januari om de tafel te gaan zitten in Parijs.