Route bij verdenking Mexicaanse griep
Een patiënt meldt zich met griepklachten bij de huisarts. Wanneer deze vermoedt dat er sprake is van Mexicaanse griep, geeft hij of zij dat door aan GGD.
De GGD meldt de verdenking vervolgens bij de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding (LCI), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Op basis van speekselmonsters kan het RIVM, in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, met diverse tests vaststellen of de patiënt het virus onder de leden heeft.
Blijkt dit het geval te zijn, dan kan het LCI in korte tijd een team van deskundigen bijeenroepen.
Zo verzorgt het ministerie van Volksgezondheid de voorlichting aan de media. De burgemeester van de gemeente neemt mogelijk ordemaatregelen. Het plaatselijke GGD-kantoor is verantwoordelijk voor de verspreiding van preventieadviezen onder de bevolking.
De GGD beslist, onder verantwoordelijkheid van de burgemeester, of de persoon bij wie de Mexicaanse griep is vastgesteld thuis of in het ziekenhuis wordt behandeld.
Als iemand thuis wordt verpleegd, gelden er strenge hygiëneregels voor de zieke en zijn of haar verzorgers. De patiënt en de verzorgers staan onder toezicht van de GGD. Medewerkers van de GGD dragen beschermende kleding als ze het huis bezoeken. De kleding moet daarna worden weggegooid.
Recente uitbraken in het buitenland hebben aangetoond dat de verspreiding van het griepvirus vaak plaatsheeft via mensen in de directe omgeving van de patiënt. Bij vaststelling van de Mexicaanse griep bij een persoon zullen daarom ook de personen die in contact zijn geweest met de zieke worden gevolgd door de temperatuur twee keer per dag te meten en hen eventueel te isoleren.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan ziekenhuizen vorderen voor de opname van besmette patiënten of de zieken in geïsoleerde kamers laten behandelen. Ambulances worden zo mogelijk na vervoer ontsmet.