Binnenland

Barendrecht kritisch over CO2-advies

De gemeente Barendrecht heeft vrijdag kritisch gereageerd op het advies van de commissie-MER over de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2.

Regioredactie
24 April 2009 22:21Gewijzigd op 14 November 2020 07:47

De onafhankelijke commissie concludeerde donderdag geen bezwaren te hebben tegen de opslag. Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. De oliegigant heeft daarvoor 30 miljoen euro subsidie van milieuminister Cramer toegezegd gekregen. Het project draagt bij aan de realisatie van de kabinetsdoelstelling om de uitstoot van CO2 in 2020 ten opzichte van 1990 met 30 procent te hebben teruggebracht.Het onderzoek dat Shell deed naar de gevolgen van het project voor het milieu werd getoetst door de commissie-MER. Barendrecht is fel tegenstander van de opslag en vindt onder meer dat de commissie niet is ingegaan op belangrijke bezwaren als juridische procedures die zijn gevolgd en het gebrek aan draagvlak onder de inwoners.

Een woordvoerster van de commissie stelt echter dat die daar helemaal niet over gaat. „Wij beoordelen de gevolgen voor milieu en natuur. In ons advies zijn wij inhoudelijk ingegaan op inspraakreacties vanuit Barendrecht, maar vellen wij geen oordeel over draagvlak of gevolgde procedures.”

De ministers van VROM en Economische Zaken en de provincie Zuid-Holland nemen dit najaar een besluit. Een week geleden riep het college van de gemeente Barendrecht minister Cramer op de procedure voor de ondergrondse CO2-opslag af te breken. Volgens de gemeente zijn de risico’s van de opslag onduidelijk. De gemeenteraad van Barendrecht stemde daarom in maart unaniem tegen de voortgang van de procedure.

Het college verzocht de minister ook af te zien van toepassing van de rijkscoördinatieregeling (rcr) en verder om de voorbereidingen voor een rijksinpassingsplan stop te zetten. Met een rcr neemt het Rijk de coördinatie van projecten van nationaal belang op zich. In plaats van het gemeentelijke bestemmingsplan geldt op die plaats dan een rijksinpassingsplan. Het Rijk probeert met deze regeling procedures, besluitvorming en inspraak te bundelen, wat tijdwinst moet opleveren.

Het college stelt dat er in Barendrecht geen draagvlak is voor CO2-opslag en dat op basis van de afspraken moet worden afgezien van toepassing van de rcr.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer