Strengere Britse asielwet treedt in werking
Een nieuwe wet die het Britse asielbeleid drastisch verandert is woensdag van kracht geworden, onder luid protest van de oppositie in het parlement en mensenrechtenactivisten.
De Nationaliteits-, Immigratie- en Asielwet stelt de Britse autoriteiten in staat om asielzoekers tot een half jaar lang vast te houden in speciaal daartoe uitgeruste centra. De wet maakt het ook moeilijker voor vluchtelingen om een uitkering te krijgen zolang hun asielaanvraag loopt.
Vanaf nu moeten vluchtelingen asiel aanvragen op het moment dat zij Groot-Brittannië binnenkomen. Om hulp van de overheid te krijgen moeten zij bovendien kunnen aantonen dat ze een band met het land hebben. Minister van binnenlandse zaken Beverley Hughes meldde dat er enkele uitzonderingen op deze regel zijn: families met kinderen die kunnen bewijzen dat zij in hun thuisland lijden of bedreigd worden en mensen met speciale behoeftes.
Simon Hughes van de Liberal-Democrats heeft kritiek op het nieuwe beleid omdat volgens hem onschuldige mensen gestraft worden als zij uit angst, onwetendheid of na slecht advies hun aanvraag niet meteen indienen. De mensenrechtenbeweging Liberty noemt de nieuwe wet wreed.
De wet bepaalt ook dat vluchtelingen die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven zullen worden uitgezet. De boetes voor mensensmokkel zijn omhoog gegaan en asielzoekers zijn vanaf nu verplicht om inburgeringsles en Engels te volgen.
De regering hoopt 100.000 achterstallige asielaanvragen weg te werken met het zogenaamde versnelde immigratiebeleid dat ze wil bewerkstelligen via speciale centra die maximaal 750 mensen kunnen opvangen. Volgens de regering zijn mensen die daar worden vastgehouden makkelijker beschikbaar voor verhoren en kunnen ze sneller worden uitgezet worden.