Buitenland

„Verstikkingsdood” Taliban onderzocht

Het Internationale Comité van het Rode Kruis gaat berichten na over tientallen gevangen genomen Taliban-strijders die onderweg naar een gevangenkamp in het noorden van Afghanistan zijn gestikt in scheepscontainers. „Onze mensen ter plaatse proberen meer informatie te verzamelen”, zei een woordvoerster van het Rode Kruis in Genève dinsdag.

De medewerkers van de hulporganisatie werden pas maandag, na er tien dagen achtereen op te hebben aangedrongen, toegelaten tot de gevangenis van Shibarghan. In de gevangenis worden 3000 Taliban-strijders gevangen gehouden. Velen van hen hebben medische zorg nodig, zei woordvoerster Macarena Aquilar van het Rode Kruis.

In de New York Times van dinsdag zei een commandant van de anti-Taliban-alliantie dat minstens 43 Taliban-strijders uit Kunduz het transport naar Shibarghan niet hebben overleefd. Ze overleden in de containers aan hun in de strijd opgelopen verwondingen of als gevolg van verstikking, zei generaal Jubarek van de alliantie.

Het Rode Kruis meldde dinsdag 59 miljoen Zwitserse frank (88 miljoen gulden) nodig te hebben om de komende vier maanden hulp te kunnen verlenen in Afghanistan. De eerste prioriteit is het verschaffen van voedsel, onderdak en medische hulp aan de Afghaanse bevolking.

Vredesmacht

Van onze buitenlandredactie
12 December 2001 11:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:19


Als het aan Washington ligt krijgen de Britten de leiding over de vredesmacht die naar Afghanistan wordt gestuurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die momenteel op rondreis in Europa is, heeft dit gisteren duidelijk gemaakt. De Britse premier Tony Blair bevestigde dat zijn land bereid is een leidende rol in Afghanistan op zich te nemen, maar benadrukte dat er nog over tal van zaken afspraken moeten worden gemaakt voor het zover is.Powell zei dat nu eerst de Verenigde Naties een resolutie moeten aannemen waarin het mandaat van de vredesmacht wordt geregeld. „Het verheugt mij dat het Verenigd Koninkrijk bereid is (…) een leidende rol te vervullen, aldus Powell. Hoe lang de Britten de vredesmissie zouden moeten leiden, is echter nog onderwerp van discussie. Mogelijk wil Turkije na enige tijd de leiding over de operatie op zich nemen. Dat is het grootste overwegend islamitische land dat een troepenbijdrage heeft toegezegd aan de vredesmacht in Afghanistan.

Hoewel al enkele dagen geruchten de ronde deden dat de Britten de leiding zouden krijgen van de vredesoperatie in Afghanistan, is het voor het eerst dat dit onomwonden van Amerikaanse zijde is gezegd. Powell deed de bekendmaking na afloop van een onderhoud met de Franse president Jacques Chirac, op een gezamenlijke persconferentie met minister van Defensie Hubert Vedrine. De laatste zei dat Frankrijk „een actieve rol” zal vervullen bij de wederopbouw van Afghanistan en de handhaving van de vrede aldaar. Later reisde Powell door naar Londen, waar hij met premier Blair een herdenking voor de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september bijwoonde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer