Stamceltherapie tegen ouderdomsblindheid
Britse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze LMD of ouderdomsblindheid effectief kunnen bestrijden. De methode maakt gebruik van stamcellen uit embryo’s, die afgestorven cellen achter het netvlies vervangen.
Chirurgen voorspellen dat een eenvoudige operatieve ingreep binnen zes tot zeven jaar beschikbaar is voor grote aantallen patiënten, zo meldde de Britse krant Sunday Times zondag. Ouderdomsblindheid, een aandoening van de meest lichtgevoelige cellen in het oog, treft vooral ouderen boven de 55 jaar. Het afsterven van deze cellen belemmert het centrale zicht. Zo ontstaat een blinde vlek die lezen, herkennen van gezichten, fietsen en autorijden bemoeilijkt. Vooral vrouwen in de menopauze zijn kwetsbaar door een te lage concentratie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het risico om de ziekte te krijgen verdubbelt met het klimmen der jaren.Met de vergrijzing dreigt dus ook een flinke toename van het aantal gevallen. Tot nu was er geen eenvoudige therapie tegen de ziekte beschikbaar. De nadruk lag op preventie. Roken, slechte eetgewoontes en overvloedig alcoholgebruik zijn extra risicofactoren.
In de nieuwe therapie worden uit de stamcellen weer lichtgevoelige cellen ontwikkeld. Deze worden vervolgens op een kunstvlies achter het netvlies in de oogbol geplaatst.
De nieuwe therapie is ontdekt door wetenschappers van het oogheelkundig instituut van University College te Londen in samenwerking met het Moorfieldsziekenhuis voor oogziekten. Volgens Pete Coffey, leider van het onderzoeksteam, zou de behandeling minder dan een uur vergen en poliklinisch kunnen plaatsvinden.