Overleg in Berlijn over ‘stoplichtcoalitie’
De overwinnaar van de Berlijnse verkiezingen, waarnemend burgemeester en SPD–kandidaat Klaus Wowereit, zou vandaag coalitieoverleg voeren met de Groenen, de FDP en de postcommunistische PDS. Waar SPD–voorzitter en kanselier Gerhard Schröder duidelijk liet blijken een combinatie van SPD, Groenen en de FDP te prefereren, sloot Wowereit gisteren nadrukkelijk een coalitie met PDS niet uit.
SPD–secretaris–generaal Franz Montefering meldde na een zitting van het nationale partijbestuur dat Schröder een pleidooi hield voor overleg met alle partijen, maar eerst met de Groenen en de FDP. Naast een zogenaamde stoplichtcoalitie met die partijen, heeft de kanselier „ook de andere mogelijkheid niet uitgesloten”, aldus de secretaris.
Op nationaal niveau is de PDS geen coalitiepartner, stelde Montefering, die daarmee refereerde aan de aanvallen op Afghanistan, die door de PDS worden afgewezen. Op het niveau van de deelstaten moet elk geval individueel beoordeeld worden, zo zei de secretaris.
Schröder had aan het begin van de bestuursvergadering aangehaald dat Berlijn anders dan andere steden op een bijzondere manier samenwerkt met de nationale regering. De kiezers, leden en aanhangers van de SPD hebben „een zekere prioriteit en daar moet men altijd rekening mee houden”, aldus de partijvoorzitter, die daarmee duidelijk inspeelde op peilingen waaruit naar voren komt dat SPD–kiezers bedenkingen hebben tegen een coalitie met de PDS, de opvolger van de communistische partij van de DDR.
Niet ingeperkt
Wowereit benadrukte zich echter door de opmerkingen van de kanselier „niet ingeperkt” te voelen. Hij zei als burgemeester ook rekening te moeten houden met het oosten van de stad, waar bijna elke tweede bewoner op de PDS stemde.
Een rood–rode coalitie zou een meerderheid van 77 tegen 64 zetels hebben in het parlement van de stadsdeelstaat, terwijl een stoplichtcoalitie het met 73 tegen 68 stemmen voorsprong moet doen.
FDP–voorzitter Guido Westerwelle eiste van de kanselier dat die een coalitie SPD/PDS moet verhinderen. Samen met de Berlijnse FDP–lijsttrekker Gunter Rexrodt herhaalde hij het aanbod van de liberalen om deel te gaan uitmaken van een nieuw bestuur met de SPD en de Groenen.
Uit nationaal oogpunt is het in ieder geval noodzakelijk een regeringsdeelname van de PDS in Berlijn te voorkomen, zei Westerwelle. Rexrodt herhaalde echter meteen dat een er geen stoplichtcoalitie komt tegen elke prijs. Een mogelijk regeerakkoord moet een „liberaal handschrift hebben.” Een dergelijke signatuur stuit bij de Groenen echter op weerstand omdat de standpunten van de partijen „zeer ver uiteenlopen”, aldus Groenen–lijsttrekker Sibyll Klotz.