Buitenland

Christenpartij verliest in Indonesië

De Partai Demokrat van President Yudhoyono is de grote winnaar in de Indonesische parlementsverkiezingen. Yudhoyono’s partij wil nu met de militante moslimpartij PKS een coalitie vormen. De enige christelijke partij in het parlement verloor al zijn zetels.

Van onze correspondent
14 April 2009 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 07:42
De Partai Demokrat van President Yudhoyono is de grote winnaar in de Indonesische parlementsverkiezingen. Foto ANP
De Partai Demokrat van President Yudhoyono is de grote winnaar in de Indonesische parlementsverkiezingen. Foto ANP

Er klinkt gehuil en gekreun het lichtpaarse gebouw in een chique wijk in Zuid-Jakarta. In een achterkamertje zitten leden van de christelijke Partij voor Vrede en Welvaart (PDS) op hun knieën. Ze nemen deel aan een emotionele gebedssessie, die alle onderhuidse spanningen doet opvlammen.Het officiële verkiezingsresultaat wordt pas op 9 mei bekendgemaakt, maar nu al ziet het ernaar uit dat de PDS al zijn dertien zetels verliest. Sinds de parlementsverkiezingen afgelopen donderdag werden gehouden, tonen diverse steekproeftellingen aan dat de PDS minder dan 2 procent van de stemmen kreeg. De kiesdrempel voor het Indonesisch parlement ligt op 2,5 procent.

De buitenlandse media jubelden bij de overwinning van de gematigde president Yudhoyono en zijn seculiere Partai Demokrat, die volgens de eerste peilingen ruim 20 procent van de stemmen won, gevolgd door de nationalistische partijen PDI-P van Megawati Soekarnoputri en Golkar van vicepresident Jusuf Kalla. De twee oude machtsblokkken behaalden ieder iets minder dan 15 procent van de stemmen. Drie invloedrijke moslimpartijen lijken een derde van hun stemmen te hebben verloren. Hiermee lijkt de parlementsverkiezing vooral een tegenvaller voor de politieke islam in Indonesië, aangezien de meeste kiezers op seculiere, nationalistische partijen stemden.

Maar de aanvankelijke jubelstemming van westerse analisten begon de afgelopen dagen plaats te maken voor enige scepsis over het stemmenresultaat. Een steen des aanstoots is het grote aantal kiezers dat thuis is gebleven, volgens sommige schattingen wel 40 procent. Veel Indonesiërs lopen nu rond met de vraag of deze kiezers niet wílden stemmen of niet kónden stemmen. Velen van hen zou mogelijk het stemrecht zijn ontnomen door administratieve fouten, zoals het ontbreken van hun naam op de kieslijst.

Sinds vrijdag is de felbekritiseerde kiescommissie KPU, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, steeds meer aan de schandpaal genageld.

Christelijke politici hekelen het politieke spel van Yudhoyono. Zijn toenadering tot de strengislamitische PKS-partij, die circa 8 procent van de stemmen won, heeft veel kwaad bloed gezet bij christenen. De in het Westen veelgeprezen president Yudhoyono sloot de afgelopen jaren grotendeels de ogen voor op de islam gebaseerde wetgeving die het parlement passeerde.

De PDS was praktisch de enige partij die hier consequent tegen protesteerde. Die rol lijkt vooralsnog voorbij. Vanwege de huidige verkiezingsresultaten zal de christenpartij de komende vijf jaar ontbreken in het hart van de Indonesische politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer