Buitenland

Bouteflika blijft president Algerije

ALGIERS (ANP/RTR) – De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika krijgt de door hem gewenste derde ambtstermijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in het Noord–Afrikaanse land meldde vrijdag dat de politicus 90,24 procent van de stemmen heeft gekregen tijdens de presidentsverkiezingen van donderdag.

10 April 2009 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 07:42
De Algerijnse president Bouteflika donderdag tijdens het uitbrengen van zijn stem voor de presidentsverkiezingen. Boufeflika won de verkiezingen met 90,24 procent. Foto EPA
De Algerijnse president Bouteflika donderdag tijdens het uitbrengen van zijn stem voor de presidentsverkiezingen. Boufeflika won de verkiezingen met 90,24 procent. Foto EPA

Louisa Hannoune, kandidaat namens een trotskistische partij, eindigde als tweede. De communiste kreeg volgens de officiële uitslag 4,22 procent van de stemmen. Volgens het ministerie was sprake van een recordopkomst. Bijna driekwart van de stemgerechtigden zou zijn komen opdagen.De oppositie beschuldigt de regering van Algerije er echter van dat zij op grote schaal heeft gefraudeerd tijdens de verkiezingen. Het Front van Socialistische Krachten, de belangrijkste oppositiebeweging in Algerije, stelde in een verklaring dat sprake was van „een ware tsunami, van enorme fraude op industriële schaal".

De 72–jarige Bouteflika heeft beloofd de komende vijf jaar 150 miljard dollar (112,8 miljard euro) te investeren in de economie. Hij wil onder meer anderhalf miljoen woningen laten bouwen en drie miljoen nieuwe banen creëren.

Algerije, het op een na grootste land van Afrika, kampt met een hoge werkloosheid, woningnood en corruptie. Bouteflika werd voor het eerst president in april 1999.

Na een opstand van islamitische extremisten in de jaren negentig keerde de rust de laatste jaren terug in het olie– en gasrijke land. Velen schrijven dat op het conto van Bouteflika. Critici van de regering stellen dat het leger en de geheime diensten achter de schermen de dienst uitmaken. Er zou geen sprake zijn van een echte democratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer