Duizenden betogers Moldavië slaags met politie
De politie van Moldavië is dinsdag in de hoofdstad Chisinau slaags geraakt met duizenden betogers, vooral studenten. Meer dan dertig agenten en demonstranten raakten gewond, aldus een arts van het ziekenhuis in Chisinau.
De actievoerders protesteren tegen de overwinning van de communisten in de parlementsverkiezingen van zondag. Volgens hen is de stembusgang niet volgens de regels verlopen. Om die reden eisen ze nieuwe verkiezingen. De communisten van president Vladimir Voronin wonnen de stembusgang zondag met overmacht. De partij haalde bijna 50 procent van de stemmen.Bij het kantoor van Voronin gooiden de betogers met stenen naar de politie en gooiden ze ruiten in. Ook bestormden ze het parlement waar ze meubilair naar buiten sleepten en in brand staken. Demonstranten schreeuwden slogans zoals ‘vrijheid’ en ‘wij willen ons aansluiten bij Europa’.
Ordetroepen gebruikten onder meer traangas tegen de betogers. Volgens internationale media zijn er ongeveer tienduizend mensen bij de protestactie betrokken. Een oppositieleider zei dat de protesten door zullen gaan tot er nieuwe verkiezingen worden afgekondigd. Moldavië ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië.
Voronin heeft de ongeregeldheden scherp veroordeeld. Hij riep de betogers op het „bacchanaal" van geweld en „destabilisering" te staken. Ook EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana riep de actievoerders op het gebruik van geweld te vermijden. „Geweld tegen overheidsgebouwen is onacceptabel", zei hij dinsdag. Hij moedigde de autoriteiten wel aan om vreedzame protesten door te laten gaan.
Rusland schaarde zich achter Voronin. President Dmitri Medvedev heeft de Moldavische president al gefeliciteerd met de verkiezingszege. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou sprak zijn bezorgdheid uit over de demonstraties.
Voronin treedt vermoedelijk dinsdag nog terug als president. Hij mag zich na twee termijnen niet opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap. Het parlement begint woensdag het proces om een nieuw staatshoofd te kiezen. De communisten zijn de grootste partij in het parlement, maar komen stemmen tekort om de president aan te kunnen wijzen.