Buitenland

„VS niet in oorlog met islam”

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een toespraak tot het Turkse parlement in Ankara toenadering gezocht tot de moslimwereld. Hij zei dat de VS niet in oorlog zijn met de islam en dat nooit zullen zijn, ondanks dat de VS sinds de aanslagen in New York in 2001 nog meer focussen op de strijd tegen terreur.

ANP
7 April 2009 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:40
ANKARA - President Obama sprak maandag het Turkse parlement toe. - Foto EPA
ANKARA - President Obama sprak maandag het Turkse parlement toe. - Foto EPA

„Je kunt geen vuur doven met vlammen”, zei Obama in een voor hem zo kenmerkende speech vol symboliek. Grof geweld alleen kan extremisme niet de kop indrukken, aldus de president. „We zullen zorgvuldig luisteren, misverstanden overbruggen. We blijven respectvol, zelfs als we het er niet mee eens zijn.” Hij beloofde speciale handels-, onderwijs- en gezondheidsprogramma’s in de islamitische wereld te beginnen.Obama schaarde zich ook weer achter het streven van Turkije naar lidmaatschap van de EU. „Laat ik duidelijk zijn: de VS staan volledig achter Turkije’s pogingen lid te worden van de EU”, zei hij in een toespraak tot het Turkse parlement. Turkije is volgens Obama door meer dan alleen de bruggen over de Bosporus verbonden met Europa. Toetreding van Turkije tot de EU zou de basis van Europa versterken, zo benadrukte hij.

Zondag in Praag had hij de leden van de EU opgeroepen Turkije te accepteren als lidstaat. Dat stuitte Europa tegen de borst. Obama’s oproep werd direct verworpen door de Franse president Sarkozy. Ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken liet weten dat „het niet aan de VS is om te bepalen wie lid kan worden van de EU.”

De Amerikaan zei te hopen dat de onderhandelingen tussen Turkije en Armenië succes hebben, zodat de banden weer kunnen worden aangehaald. Ondanks dat Obama tijdens zijn verkiezingscampagne had beloofd de Turkse massamoorden op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog te erkennen als genocide, nam hij dit woord niet in de mond en zei hij zich niet met deze kwestie te willen bemoeien.

De Amerikaanse president blikte ook naar de regio ‘Palestina’-Israël, die ook een brug tussen de westerse en de islamitische wereld moet worden. Onlangs werd duidelijk dat de nieuwe regering in Israël niets voelt voor deze zogeheten ”tweestatenoplossing”. „Laat ik duidelijk zijn: de VS ondersteunen met kracht het doel van twee staten, Israël en Palestina, veilig naast elkaar levend in vrede”, aldus Obama.

Ook Iran kwam aan de orde. Obama zei nog steeds bereid te zijn de dialoog aan te gaan, maar zette meer druk achter zijn aanbod. „De Iraanse leiders moeten kiezen of ze willen proberen een kernwapen te bouwen of dat ze willen werken aan een betere toekomst voor hun volk.”

De speech was een verkiezingsbelofte van Obama. Hij beloofde tijdens zijn campagne dat hij tijdens de eerste honderd dagen in functie een belangrijke toespraak voor een groot islamitisch forum zou houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer