OESO en Wereldbank blijven somberen
De leiders van de G-20 zijn voor hun economische topontmoeting van donderdag nog eens met hun neus op de feiten gedrukt. Volgens de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat de wereldeconomie nog harder achteruit dan eerder al werd aangenomen.
De OESO voorspelde dinsdag dat de economieën van de ontwikkelde landen dit jaar met gemiddeld 4,3 procent zullen krimpen. Voor de eurozone voorziet de denktank een gemiddelde achteruitgang van 4,1 procent, de Amerikaanse economie krimpt waarschijnlijk met 4 procent. Door de recessie heeft volgend jaar naar verwachting een op de tien werknemers in de OESO-landen geen baan.De Wereldbank waarschuwde op zijn beurt dat de wereldeconomie dit jaar in zijn geheel 1,7 procent kleiner wordt. Dat is de eerste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens de ontwikkelingsbank zakt de internationale handel met ruim 6 procent in.
De economieën van de opkomende landen groeien dit jaar nog wel, maar slechts met 2,1 procent. Dat is nog maar de helft van de groei die de Wereldbank in november voor deze groep voorspelde.
Beide instituten houden het er voorlopig op dat de internationale economie volgend jaar voorzichtig zal herstellen. Ze waarschuwen echter allebei dat de risico’s die dit herstel bedreigen groot zijn. Zo kan de recessie de gezondheid van de financiële sector nog verder uithollen dan nu al wordt gedacht. Daarnaast bestaat de kans dat de verschillende overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren niet zo goed zullen uitpakken als wordt gehoopt.
De wereldeconomie zal niet herstellen zolang de financiële crisis niet is opgelost, maar juist de recessie dreigt die crisis dit jaar weer verder aan te jagen, aldus de OESO.
Als de kredietverlening daardoor verder afneemt dan de OESO nu veronderstelt, zal de economische malaise langer duren dan de huidige voorspelling.
Volgens de OESO kan het „economische bloedbad” alleen gestopt worden als „de troep in de financiële markten” doortastend wordt opgeruimd. Door het aanpakken van de beschadigde bezittingen van banken moet de kredietverlening weer op gang worden gebracht en het vertrouwen in de financiële markten weer worden hersteld.
Het zou volgens de OESO helpen als de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder zou verlagen en de geldhoeveelheid verruimen. Zo kan een nog diepere recessie in de eurozone voorkomen worden. Daarnaast roept de organisatie met name Duitsland op meer geld uit te geven om de economie aan te jagen.
Vooral de ontwikkelde landen verkeren in 2009 in een „diepe recessie”, aldus de Wereldbank. De economieën van deze landen krimpen dit jaar gemiddeld met 2,9 procent. Dat is onder meer het gevolg van een sterk afgezwakte binnenlandse vraag en een scherpe val in de export. Zo is de Japanse export in januari al met 40 procent gekrompen.
De groei van 2,1 procent voor de opkomende landen valt ook tegen, vorig jaar groeide de economie van deze landen nog met 5,8 procent. In november schatte de Wereldbank de groei voor de ontwikkelingslanden nog in op 4,4 procent in 2009.
Wereldbankpresident Robert Zoellick wil een nieuw fonds in het leven roepen waarmee de wereldhandel kan worden gestimuleerd. Het fonds zou de handel voor 50 miljard dollar (38 miljard euro) aan liquiditeit moeten verschaffen. Zoellick riep de leiders van de G-20 op om het fonds te ondersteunen.