Twee Nederlanders ontvoerd in Jemen
SANAA (ANP/DPA) – In de buurt van de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn dinsdag twee Nederlanders ontvoerd. Het gaat om een echtpaar dat woont en werkt in het Arabische land. Dat zei een medewerker van de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sanaa.
Het Nederlandse stel werd ontvoerd door gewapende stamleden en is naar het stammengebied Bani Dhibyan gebracht, aldus veiligheidsbronnen en bronnen uit het stammengebied. Dat is een moeilijk toegankelijk gebied in het Al Siraj–gebergte op ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.De ontvoerders eisen de vrijlating van twee gearresteerde familieleden in ruil voor de vrijlating van de Nederlanders. De familieleden zitten vast omdat ze buitenlanders ontvoerd zouden hebben.
De gouverneur van Sanaa, Noaman al–Dowaid, heeft gezegd alles in het werk te stellen om de levens van de twee te sparen en te zorgen voor hun vrijlating. Er zijn militairen naar het stammengebied gestuurd om de plek waar de Nederlanders gevangen worden gehouden, te omsingelen.
Buitenlanders worden geregeld ontvoerd door misnoegde stammen, die ze inzetten als drukmiddel om iets voor elkaar te krijgen in het arme land in het Midden–Oosten.
De afgelopen vijftien jaar werden meer dan tweehonderd buitenlanders ontvoerd. In januari kidnapte een stam een Duitse werknemer. Een maand eerder hield een stam een Duitse vrouw en haar ouders vijf dagen gevangen. In de meeste gevallen kwamen de gijzelaars ongeschonden vrij.
De centrale regering in Sanaa mist in grote delen van het land gezag. Clans of stammen die vooral met rust willen worden gelaten, hebben net als groepjes extremisten relatief weinig te duchten van de staat. Ten zuiden van Jemen ligt bovendien Somalië, waar al sinds 1991 geen centrale regeringsmacht meer bestaat. De regio wordt daarom gezien als een uitgestrekte basis voor terroristen van al–Qaeda.
Nederlanders die naar Jemen reizen wordt geadviseerd „extra waakzaamheid” te betrachten. Een deel van het land is volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te bereizen, maar diverse districten kunnen toeristen beter mijden vanwege tribale en politieke onrust. Zo staat de veiligheid in de hoofdstad onder druk, aldus het meest recente reisadvies van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar vonden er ten minste vier terroristische aanslagen plaats op westerse doelen. Reizen naar Sanaa wordt echter niet expliciet ontraden.