Arabische website tegen Holocaustontkenning
Op het Unescohoofdkwartier in Parijs is vrijdag een website gelanceerd die Holocaustontkenners in de moslimwereld de pas moet afsnijden. De site is ook in het Arabisch te raadplegen.
„Veel moslims beschouwen de Holocaust, de uitroeiing van zes miljoen Europese Joden door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, als een taboeonderwerp”, legt de website zelf uit (projetaladin.org). „Sommigen denken dat deze gebeurtenis tot de oprichting van de Joodse staat leidde. Anderen geloven dat de erkenning van het Joodse lijden in de Holocaust gelijk zou staan met steun aan Israël en verraad van de rechten van Palestijnse moslims. Ze geloven dus dat ze door hun verwerping van de Holocaust de Palestijnse zaak dienen.Wij daarentegen geloven dat het tonen van respect en medeleven door de moslims voor de slachtoffers van de Holocaust alleen maar kan bijdragen tot het herstel van het wederzijdse vertrouwen; een essentiële voorwaarde voor een duurzame vrede.”
De website is te raadplegen in het Engels en het Frans maar ook in het Arabisch en het Farsi (dat onder meer in Iran wordt gesproken). De site bevat zeer gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van de Holocaust, met talrijke foto’s en andere documenten. Zo kan het dagboek van Anne Frank er worden gedownload, eveneens in het Arabisch en het Farsi. De site gaat ook uitgebreid in op de geschiedenis van de relaties tussen moslims en Joden.
De website kreeg de naam Projet Aladin. Het is een initiatief van de Fondation pour la Mémoire de la Shoah, een Franse stichting waarvan politica en Holocaustoverlevende Simone Veil erevoorzitter is. Het project staat onder de bescherming van Unesco.
Het initiatief heeft de steun van meer dan 200 intellectuelen, academici en andere prominente figuren uit de moslimwereld. Ook voormalige regeringsleiders zoals Bill Clinton, Jacques Chirac en Gerhard Schröder onderschrijven het initiatief, net zoals de Jordaanse prins Hassan en de voormalige Indonesische president Abdurrahman Wahid.
Het negationisme is de laatste tijd vaak in het nieuws.