Buitenland

Vrees voor burgeroorlog in Georgië

TBILISI (ANP/DPA) – De spanning in Georgië stijgt in de aanloop naar een door de oppositie aangekondigde landelijke campagne tegen president Michail Saakasjvili. Waarnemers vrezen voor een burgeroorlog in het land in de Kaukasus.

25 March 2009 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 07:35
De spanning in Georgië stijgt in de aanloop naar een door de oppositie aangekondigde landelijke campagne tegen president Michail Saakasjvili. Waarnemers vrezen voor een burgeroorlog in het land in de Kaukasus. Foto EPA
De spanning in Georgië stijgt in de aanloop naar een door de oppositie aangekondigde landelijke campagne tegen president Michail Saakasjvili. Waarnemers vrezen voor een burgeroorlog in het land in de Kaukasus. Foto EPA

De oppositie heeft aangekondigd vanaf 9 april massaal te gaan demonstreren totdat de president opstapt. De regering zou bezig zijn met voorbereidingen om de betogingen hard neer te slaan, aldus de oppositie.Maandag werden zeker negen leden van de oppositiepartij Democratische Beweging–Verenigd Georgië aangehouden. Zij zouden hebben geprobeerd automatische wapens aan te schaffen. Onder hen is de zoon van partijleidster Nino Boerdzjanadze, een voormalige bondgenote van Saakasjvili.

Woensdag werd een video vrijgegeven waarop te zien is dat een oppositielid de mogelijkheden van de oppositie bespreekt om wapens te gebruiken. Boerdzjanadze heeft de echtheid van de beelden publiekelijk betwist. Een aantal oppositieleden moet zeker twee maanden in voorarrest zitten, bepaalde een rechtbank woensdag. Zij moeten rekening houden met een aanklacht wegens poging tot het ontketenen van een revolutie en terrorisme, aldus het Russische persbureau Interfax.

Tijdens de vreedzame Rozenrevolutie in 2003 werkte Boerdzjanadze samen met Saakasjvili, die vervolgens president werd. De twee raakten vorig jaar gebrouilleerd nadat zij kritiek had geuit op het democratische gehalte van de regering van Saakasjvili. Boerdzjanadze verwijt de president de idealen van de revolutie te hebben verraden. Saakasjvili streeft volgens haar naar machtsbehoud in plaats van naar democratie en hij wil de media volledig controleren.

In november 2007 vonden massale protesten tegen Saakasjvili plaats, die hard neergeslagen werden, waardoor vele honderden gewonden vielen. De president riep de noodtoestand uit. Ook schreef hij nieuwe verkiezingen uit, die hij won. De Georgische oppositie heeft lange tijd geen serieuze bedreiging kunnen vormen voor de regering van Saakasjvili. Binnen de oppositie heerste grote verdeeldheid en het ontbrak aan een echte leider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer