Buitenland

Filipijnse president niet herkiesbaar

President Gloria Macapagal Arroyo van de Filipijnen heeft maandag gezegd dat frustraties over de onderlinge machtsstrijd en verdeeldheid in het land haar hebben doen besluiten zich in 2004 niet herkiesbaar te stellen.

AP
30 December 2002 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Arroyo omschreef haar besluit als een „opoffering” en kondigde aan haar laatste anderhalf jaar als president te zullen gebruiken om de economie te versterken, banen te creëren en de economische activiteit te stimuleren. „Als we daarin slagen, zal mijn opvolger in een goede positie zijn om de Filipijnen de volgende beslissende stappen te laten zetten naar een krachtige en moderne maatschappij”, zei zij.

De 55-jarige Arroyo, die in januari 2001 aantrad nadat Joseph Estrada onder druk van massale protesten het presidentieel paleis had moeten ontvluchten, zei dat zij tien maanden over haar besluit had nagedacht. „Ik keek naar wat er was gedaan en wat er niet was gedaan en zag dat het land niet vereend was”, zei zij. „Het gif in de lucht is zo doordringend dat ik dacht: Als dit de sfeer is waarin ik zou moeten regeren, hoe kan ik het land dan naar een rooskleurige toekomst leiden?”

Arroyo’s woordvoerder, Rigoberto Tiglao, zei dat het besluit Arroyo’s handen vrijmaakt om een reeks economische maatregelen door te voeren zonder druk van de belangengroepen die haar hebben beschuldigd van politieke spelletjes. Hij zei dat Arroyo de maatregelen op 6 januari bekend zal maken.

Verbetering van de economie was de belangrijkste taak waar Arroyo zich bij haar aantreden twee jaar geleden voor gesteld zag. Van de 76 miljoen Filipijnen leefde 40 procent onder de armoedegrens en de werkloosheid bedroeg 11 procent. Haar regering heeft daar weinig verandering in kunnen brengen en bouwde bovendien een enorm begrotingstekort op. In de eerste tien maanden van dit jaar bedroeg dat 187,6 miljard peso (3,38 miljard euro), vergeleken met 130 miljard (2,34 miljard) in heel 2002.

Arroyo erfde van haar voorganger ook de „totale oorlog” die deze aan verschillende rebellengroepen in het zuiden van het land had verklaard. Zij nam het omstreden besluit Amerikaanse adviseurs naar de Filipijnen te halen om het leger te trainen in de bestrijding van deze groepen.

Chrispin Remullah, een woordvoerder van Estrada en een van de felste critici van Arroyo, noemde het besluit van de president „een goede ontwikkeling, het ultieme teken van nederigheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer