Dodental door aanslag Grozny loopt op tot 61
Het dodental door de aanslag op het regeringsgebouw in Grozny is opgelopen tot 61. Zaterdag nog werd gesproken van 55 doden. Volgens de door de Russen gesteunde premier van Tsjetsjenië, Michail Babitsj, was verwarring ontstaan over het aantal slachtoffers omdat sommige Tsjetsjenen lijken hadden meegenomen.
Ze wilden die volgens islamitisch gebruik zo snel mogelijk begraven. Reddingswerkers staakten zondag het zoeken naar overlevenden omdat de kans nihil is dat zich nog levende mensen onder het puin bevinden, zo verklaarde de onderminister van Noodsituaties, Sergej Salov. Volgens de Tsjetsjeense premier Babitsj zal het dodental waarschijnlijk nog verder oplopen, omdat veel familieleden van slachtoffers de lichamen van hun verwanten al hadden weggehaald voordat de bergingswerkzaamheden begonnen.
Vrijdag reden twee vrachtwagens geladen met ongeveer een halve ton explosieven op het regeringsgebouw in. Door de vernietigende explosie raakte zowel het regeringsgebouw als het nabijgelegen ministerie van Financiën zwaarbeschadigd. In het gebouw werkten normaal gesproken naar verluidt ongeveer 200 mensen en op het moment van de explosies, net na lunchtijd, zouden er ook veel bezoekers binnen zijn geweest. Het hoofd van de Tsjetsjeense regering, Achmad Kadirov, en zijn plaatsvervanger Babitsj waren vrijdag niet in het gebouw aanwezig.
Volgens de eerste uitkomsten van het onderzoek naar de aanslag hebben drie daders gebruikgemaakt van Russische legeruniformen, identiteitsbewijzen en kentekenplaten om door de beveiliging van het regeringsterrein heen te komen. Eenmaal op het terrein, hebben zij flink gas gegeven en de explosieven tot ontploffen gebracht door op het gebouw in te rijden. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de daders daarbij zelf omgekomen.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet direct opgeëist, maar Russische functionarissen stelden Aslan Maschadov, die de Tsjetsjeense rebellen als de president van de opstandige Russische republiek beschouwen, dan wel rebellenleider Sjamil Basajev verantwoordelijk. Maschadov brak met Basajev nadat die vorige maand had gezegd betrokken te zijn geweest bij de gijzelingsactie in een theater in Moskou, die in oktober aan 41 Tsjetsjeense rebellen en 129 gijzelaars het leven kostte.
Moskou beweert echter ook dat internationale terroristen achter de aanslag zitten, die „een burgeroorlog in Tsjetsjenië willen doen losbarsten en Tsjetsjeens bloed willen zien vloeien”, aldus de mensenrechtengezant in Tsjetsjenië voor president Vladimir Poetin zaterdag in een interview met de Russische televisie. Volgens hem hadden de explosies ten doel de plannen om in de deelrepubliek een constitutioneel referendum te houden te dwarsbomen en het ontwapeningsproces van de Tsjetsjeense rebellen te ondermijnen.