Waarschuwing anorexiasite sorteert effect
Waarschuwingsteksten tegen het bezoeken van websites die anorexia propageren, hebben een groter effect dan wetenschappers verwachtten. Een derde van de bezoekers (33,6 procent) klikt niet door naar de gewraakte ‘pro-ana-site’ na het lezen van zo’n waarschuwingstekst.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hadden gerekend op zo’n 5 tot 10 procent. Dat maakte de universiteit vrijdag bekend.Wetenschappers van deze instelling deden van oktober 2006 tot en met september 2007 in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar het effect van waarschuwingsteksten.
In die periode identificeerden de onderzoekers bij een grote Nederlandse internetprovider 246 zogenoemde pro-ana-sites, waarvan de meeste overigens tijdelijk in de lucht waren.
Alle sites werden voorzien van een waarschuwingstekst. Die verscheen automatisch voordat kon worden doorgeklikt naar de betreffende site.
In totaal werden meer dan een half miljoen bezoekers op de waarschuwingspagina’s geregistreerd, van wie een derde niet doorklikte naar de pro-ana-site. Dit groter dan verwachte effect wordt door de onderzoekers „verrassend” en „veelbelovend” genoemd.
Ze pleiten voor verder onderzoek. Zo maakt dit onderzoek niet duidelijk waarom juist de gebruikte waarschuwingstekst, die onder andere meldt dat de inhoud van de site schokkend is, werkte.
Het is mogelijk dat een extra barrière om op de website te komen alleen al ontmoedigt, onafhankelijk van de inhoud, aldus de onderzoekers.
Pro-ana-sites worden meestal onderhouden door mensen met een eetprobleem. Vermoedelijk zijn het vooral meisjes tot 18 jaar. Met weblogs, forums, foto’s en dieettips zetten zij anderen aan tot levensgevaarlijk eet-gedrag.
In Nederland lijden naar schatting 5000 tot 6000 mensen aan anorexia nervosa (extreme vermageringszucht). In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van 15 tot 29 jaar.
Eind vorig jaar bood ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes nog 10.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. Hemkes pleitte onder andere voor een verbod op pro-ana-sites. Ze vecht tegen „het verkeerde voorbeeld van graatmagere catwalkmodellen en afvalraces die de dood tot gevolg hebben”, zoals in de petitie staat.
Het woord pro-ana is een afkorting van ”professional anorectic”. Deze ziekte is een eetstoornis waarbij iemand uit angst om dik te worden een abnormaal lichaamsbeeld heeft. Pro-ana-aanhangers, vooral jonge meisjes, zien het niet als ziekte, maar als een levensstijl met als doel zo mooi mogelijk te worden. Ze willen of durven geen hulp te zoeken en ontkennen dat ze een eetstoornis hebben.
De sites bevatten foto’s van broodmagere modellen, chatrooms voor onderling contact en vermageringstips. „Het aantal sites is binnen één jaar met 475 procent gestegen”, vertelde Scarlet Hemkes eind vorig jaar.