Moskeeën goed voor 150 miljoen per jaar
De Nederlandse samenleving heeft veel baat bij de maatschappelijke activiteiten van moskeeën, zoals taallessen en inloopspreekuren voor opvoedingszaken. De islamitische gebedshuizen besparen de maatschappij in totaal zo’n 150 miljoen euro.
Dat blijkt uit het rapport ”Moskeeën gewaardeerd” van Stichting Oikos, een oecumenische organisatie die zich sterk maakt voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Oikos onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken het maatschappelijk rendement van moskeeën in Nederland.Een van de opstellers van het rapport, ir. J. van der Sar, heeft een methode ontwikkeld om de geldwaarde van vrijwilligerswerk in beeld te krijgen. Hij heeft eerst alle maatschappelijke activiteiten –taallessen, inloopspreekuren voor opvoedingszaken, sporttoernooien– van een aantal moskeeën op een rijtje gezet. Om de waarde te bepalen zijn de activiteiten voorzien van een tarief dat gebaseerd is op vergelijkbare activiteiten in de zorgsector, zoals in de thuiszorg en bij de sociale dienst.
Het maatschappelijk rendement is het bedrag dat de samenleving uitspaart: als de moskee het niet had gedaan, had de samenleving ervoor moeten opdraaien, zo is de redenering.
In totaal zijn zestien moskeeën onderzocht. De waarde van deze activiteiten samen bedroeg ruim 5,2 miljoen euro. Voor alle 475 moskeeën in ons land is dit bedrag berekend op 150 miljoen, ofwel de waarde van 2600 voltijdsbanen.
„Rekenen we ons niet rijk met de bepaling van het maatschappelijk rendement? Nee”, stellen de onderzoekers in hun rapport. „Met dit soort berekeningen tonen we alleen aan dat de kracht van de samenleving niet alleen tot uiting komt in een relatief ongrijpbaar getal als het bruto nationaal product, maar ook in het feit dat er sociale netwerken bestaan, dat mensen voor elkaar zorgen, dat de moskee geld inzamelt voor slachtoffers van natuurrampen, dat er voorlichting gegeven wordt over eerwraak, over gezondheid en sport – en in andere werken van barmhartigheid en solidariteit.”
De onderzoekers denken dat de uitkomsten kunnen bijdragen aan actuele discussies, bijvoorbeeld rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en subsidiemogelijkheden van lokale overheden aan religieuze instellingen.
De onderzoeksmethode van Oikos is eerder gebruikt om het maatschappelijk rendement te bepalen van protestantse gemeenten in Utrecht. Elke gemeente bleek goed voor gemiddeld een half miljoen euro per jaar.
Het rapport wordt morgen aangeboden aan vertegenwoordigers van het Contactorgaan Moslims en Christenen (CMO).