Japan zet schepen in tegen piraterij
Japan stuurt twee marineschepen naar de kust van Somalië. De torpedojagers moeten gaan helpen bij de internationale patrouilles tegen piraterij.
Dat heeft de Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada vrijdag gezegd, meldde het persbureau Kyodo. De schepen worden zaterdag naar de Golf van Aden gestuurd. Hij zei dat nog niet bekend is hoe lang de missie gaat duren. Hij zei dat „zes maanden een idee is". De Sazanami en de Samidare, met circa vierhonderd bemanningsleden, arriveren over twee tot drie weken in de Golf van Aden, waarna de missie begin april kan beginnen.Het besluit om het leger in het buitenland in te zetten is omstreden in Japan. De pacifistische grondwet staat de strijdkrachten alleen toe om operaties uit te voeren uit zelfverdediging. De regering en parlement moesten daarom het groene licht voor de missie geven. De publieke steun voor de missie groeide de afgelopen weken. Volgens Hamada vormen „de piraten voor de kust van Somalië een bedreiging voor de internationale gemeenschap inclusief Japan en moet de zaak snel worden aangepakt". Tot dusver is nog geen enkel Japans schip in de handen van piraten gevallen.
De marineschepen gaan Japanse schepen begeleiden, maar ook schepen met Japanners of Japanse vracht aan boord en schepen ingehuurd door Japanse reders, aldus het ministerie van Defensie. Ze mogen slechts waarschuwingsschoten lossen en kunnen de piraten alleen letsel toebrengen onder een zeer beperkt aantal omstandigheden, waaronder zelfverdediging.
Premier Taro Aso wil de missie graag uitbreiden. Hij wil ook dat buitenlandse schepen kunnen worden beschermd. Bovendien geeft het voorstel de marine de mogelijkheid om te vuren op piratenboten die waarschuwingsschoten negeren. Of het wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog onzeker. De oppositie heeft een meerderheid in het Hogerhuis en er lijkt niets voor te voelen.
De piraterij voor de kust van Somalië is de internationale gemeenschap een doorn in het oog. Tal van landen hebben schepen ingezet voor het bestrijden van de kapers. Daardoor is het aantal aanvallen op schepen teruggelopen. In november zijn er 37 geregistreerd, in februari zeven.