Zimbabwe vreest aanslag na ongeval
De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de autoweg tussen Masvingo en Harare. Zijn vrouw is daarbij om het leven gekomen. In Zimbabwe wordt ernstig rekening gehouden met een aanslag.
Het ongeluk vond plaats rond vier uur vrijdagmiddag, aldus de minister van Staat, Gordon Moyo, desgevraagd. De auto, die werd bestuurd door de privé-chauffeur van Tsvangirai, sloeg drie keer over de kop. De precieze toedracht was gisteravond nog niet duidelijk.Tsvangirai verblijft in het ziekenhuis van Harare en verkeert volgens Moyo buiten levensgevaar. Direct contact met de artsen was er gisteravond nog niet geweest. De Zimbabwaanse televisie meldde dat Tsvangirai hoofd- en nekletsel zou hebben.
Moyo, directe medewerker van de premier, houdt er rekening mee dat er sprake is van een aanslag. „Vooralsnog gaan we ervan uit dat het een ongeval is. De vraag is of het geregisseerd is of niet. De komende dagen zullen we moeten uitzoeken wat er is gebeurd.” Binnen de Beweging voor Democratische Vernieuwing (MDC), die sinds kort deel uitmaakt van de regering van nationale eenheid, is geschokt gereageerd op het nieuws. Moyo: „De mensen zijn bang en voelen zich geïntimideerd. Het partijkader is bijeen en overlegt over de ontstane situatie.”
Gewone Zimbabwanen reageren vol ongeloof op het nieuws. „Een aanslag”, reageert een taxichauffeur uit de westelijke stad Mutare direct. „Dat kan niet anders.” Hij is zichtbaar aangeslagen. „Onze president is tot alles in staat. Hij is wanhopig bezig zijn positie te handhaven. Tijdens de verkiezingen ruimde hij ook al diverse tegenstanders uit de weg”, zegt hij geagiteerd en fel.
De eerste reactie op straat is er in bijna alle gevallen een van angst dat het om een aanslag gaat. Ze vragen zich af wat dit voor gevolgen zal hebben voor de toch al wankele veiligheidssituatie in het land. In de hotels groeperen de mensen zich voor het Zimbabwaanse journaal, dat maar mondjesmaat nieuws verstrekt over het ongeval.
Volgens een radiojournalist uit de tweede stad van Zimbabwe, Bulawayo, is de kans groot dat het om een moordpoging gaat. De reporter volgt de oppositiebeweging in zijn land op de voet en maakte zelf een aantal kritische documentaires over het regime van Mugabe.
„De ZANU-PF-partij maakte in het verleden vele malen gebruik van geënsceneerde auto-ongevallen om tegenstanders uit de weg te ruimen. Ik ga ervan uit dat het nu ook om een aanslag gaat.”
Ook de emeritus aartsbisschop van Bulawayo, Pius Ncube, kreeg vorig jaar nog te maken met een aanslag op zijn leven, waarbij een autobom werd gebruikt. De Mugabecriticaster liet deze week nog in een vraaggesprek met verslaggevers van deze krant weten dat de Zimbabwaanse dictator er een zwarte lijst op nahoudt van personen die uit de weg geruimd moeten worden. „Ik wist al vanaf 2001 dat ik erop stond”, aldus de geestelijke. De aanslag mislukte omdat hij zelf niet in de auto zat, terwijl de plegers van de moordpoging daar wel van uitgingen.