Israëllobby VS boos over aanstelling criticus
De aanstelling van een voormalig diplomaat heeft in de VS voor onrust gezorgd. De zogenaamde Israëllobby probeert de regering-Obama ervan te overtuigen dat de aanstelling van Charles Freeman als nieuwe voorzitter van de National Intelligence Council (NIC) een vergissing is. Freeman sprak zich in het verleden verschillende keren kritisch uit over Israël.
Politici en media die zich uitspreken tegen de aanstelling van Freeman, wijzen op zijn relatie met Saudi-Arabië en zijn visie op de mensenrechten in China. Voorstanders van Freeman gaan er echter van uit dat niet deze zaken, maar zijn kritische houding ten opzichte van Israël de ware reden is voor de plotselinge storm van protest. Volgens waarnemers is de campagne tegen Freeman een eerste test voor de invloed van de zogenaamde Israëllobby op de nieuwe regering.Freeman, die binnen de inlichtingendiensten op veel steun kan rekenen, is oud-ambassadeur voor de VS in Saudi-Arabië en heeft in andere functies veel van het Amerikaanse buitenlandbeleid mede vormgegeven. Freeman is de persoonlijke keuze van Dennis Blair, het hoofd van alle zestien Amerikaanse inlichtingendiensten, en werd vorige week officieel benoemd tot voorzitter van het Amerikaanse inlichtingenorgaan NIC. Het NIC houdt zich bezig met het bedenken en analyseren van strategieën voor de lange termijn en rapporteert over de mogelijke koers van toekomstige gebeurtenissen.
Freeman was in het recente verleden vaak kritisch over de Amerikaanse oorlog tegen terreur en het Israëlische beleid ten aanzien van de ‘bezette’ gebieden. In 2007 keurde hij in een speech de Amerikaanse steun aan Israël af. Twee weken geleden, toen duidelijk werd dat Freeman waarschijnlijk benoemd zou worden, begon de campagne tegen zijn aanstelling, met de neoconservatieve media voorop.
Hoewel het merendeel van de tegenstanders van Freeman bekendstaat als pro-Israël, zijn hun pijlen niet op Freemans houding ten opzichte van Israël gericht. De meeste aandacht gaat uit naar de banden die Freeman onderhoudt met Saudi-Arabië, waarbij gewezen wordt op de donaties die prins Alwaleed bin Talal deed aan een denktank die door Freeman werd voorgezeten. Freeman zou een marionet van Riyad zijn. Ook richt de campagne zich op uitlatingen van Freeman over de manier waarop de Chinese overheid in 1989 een bloedig einde maakte aan de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Volgens Freeman had China veel eerder moeten ingrijpen om de protesten in de kiem te kunnen smoren. Een opmerking die leidde tot bezorgde reacties van mensenrechtenorganisaties.
Vanuit het congres klinkt de roep om de aanstelling van Freeman ongedaan te maken en een onderzoek in te stellen naar de relatie van Freeman met Saudi-Arabië. Een groot deel van deze tegenstanders staat echter ook bekend als pro-Israël.
Politici en media die Freeman verdedigen, ergeren zich aan de houding van de Israëllobby. „Elke politicus die zich buiten de kaders van de lobby beweegt, moet kennelijk worden geëlimineerd”, zegt Pat Long, van een andere inlichtingendienst. „Charles Freeman is een man met buitengewoon veel kennis, ervaring en bewezen integriteit.”
Andere voorstanders van Freeman wijzen erop dat bij de benoeming van andere functionarissen, die Saudische donaties ontvingen, de protesten zijn uitgebleven. Volgens oud-ambassadeur voor de VS in Israël, Sam Lewis, zijn buitenlandse donaties aan denktanks gebruikelijk.