Buitenland

Noord-Korea kiest kroonprins

De ”Geliefde Leider” van Noord-Korea, Kim Jong Il, is al maanden niet meer in het openbaar verschenen. Toch hangt zijn schaduw over de parlementsverkiezingen van morgen.

ANP
6 March 2009 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:27

De uitkomst van de stembusgang staat bij voorbaat vast. Alle 687 leden van de Opperste Volksvergadering zullen zijn aangesloten bij het Democratische Front voor de Hereniging van het Vaderland. Het Front zal 100 procent van de stemmen krijgen en ook de opkomst zal tegen de 100 procent lopen.De verkiezing kan een eerste teken aan de wand zijn van de opvolging van Kim Jong Il, die al tijden met zijn gezondheid zou kwakkelen. Volgens inlichtingendiensten in Zuid-Korea en de VS heeft hij vorig jaar een of meer beroertes gehad. Sindsdien verscheen hij niet meer in de openbaarheid.

Betrouwbare informatie vanuit Noord-Korea zelf is er niet. Een paar maanden geleden dook echter in Zuid-Koreaanse media het bericht op dat Kim Jong Il zijn derde zoon, Kim Jong Un, zou hebben gekozen als zijn opvolger. Bij de verkiezingen van zondag zouden de Noord-Koreanen voor het eerst kunnen kennismaken met de nieuwe kroonprins van de communistische dynastie.

De post die Kim Jong Un zou krijgen, is niet duidelijk. De echte beslissingen worden na de parlementsverkiezingen genomen. Het parlement ‘kiest’ dan de Nationale Defensiecommissie, de legerleiding die het feitelijk voor het zeggen heeft in Noord-Korea. Omdat Kim Jong Il in de praktijk besluit wie het parlement mag kiezen, geven de nieuwe benoemingen een indicatie van de koers die de dictator de komende jaren wil varen.

Vermoedelijk zal hij het parlement laten kiezen voor haviken. De gespannen rust die decennialang heerste tussen Noord- en Zuid-Korea is het afgelopen jaar omgeslagen in keiharde oorlogsretoriek.

Vanwege een gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de VS laat Pyongyang veelbetekenend weten dat het de veiligheid van Zuid-Koreaanse passagiersvliegtuigen boven Noord-Korea niet kan garanderen. Dit ‘dreigement’ ligt gevoelig in Zuid-Korea. In september 1983 schoten gevechtsvliegtuigen van de Sovjet-Unie een toestel van Korean Airlines uit de lucht. Alle 269 inzittenden kwamen om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer