Buitenland

Ontmoeting Clinton met collega’s EU

Hillary Clinton, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft gisteren een enthousiaste kennismaking gehad met de EU-instellingen.

Buitenlandredactie
6 March 2009 21:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:27
Hillary Clinton (2e van rechts) op bezoek bij haar collega's van de Europese Unie. Links de Spaanse Javier Solana, rechts naast Clinton Karel Schwarzenberg van Tjechië. Foto EPA
Hillary Clinton (2e van rechts) op bezoek bij haar collega's van de Europese Unie. Links de Spaanse Javier Solana, rechts naast Clinton Karel Schwarzenberg van Tjechië. Foto EPA

In Brussel sprak ze enkele uren met haar collega’s van onder meer huidig EU-voorzitter Tsjechië. Met een stralende glimlach zei ze dat de VS de relatie met Europa energieker willen maken na een voorbije periode van verslapping. „We delen dezelfde waarden, belangen en een rijke geschiedenis. We kunnen elkaar sterker maken.”Clinton bedankte de EU dat zij wil meedenken over de opvang van gedetineerden uit het omstreden CIA-kamp Guantanamo Bay. Binnenkort reist een EU-delegatie naar Washington om te overleggen.

De voormalige first lady (61) sprak eerder op de dag met 400 jongeren in het Europees Parlement. De Amerikaanse bewindsvrouw noemde de samenwerking tussen EU-landen indrukwekkend. Ze sprak over het „wonder van Europa”, dat inmiddels leidt tot ruim zestig jaar vrede en voorspoed.

In een interview met de Britse omroep BBC zei Clinton eerder op de dag dat de VS een frisse start willen maken in de betrekkingen met Rusland, maar dat er duidelijke meningsverschillen blijven tussen beide landen over de uitbreiding van de NAVO en de omgang van Rusland met zijn buurlanden. „Er zijn terreinen waarop we ronduit van mening verschillen en we gaan dat niet verbloemen”, zei Clinton voorafgaand aan een ontmoeting met haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève.

Clinton zei dat de VS de van Georgië afgescheiden regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië niet zullen erkennen. De twee staan onder Russische militaire controle. Ook mag Rusland volgens Clinton niet bepalen of landen als Oekraïne lid mogen worden van de NAVO.

Een ander duidelijk meningsverschil met Rusland is de bouw van een Amerikaans raketschild in Oost-Europa. Clinton bood Rusland gisteren aan samen te werken bij de realisering van het plan op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en mogelijk ook stationering.

Het raketschild is bedoeld als bescherming tegen aanvallen uit ‘schurkenstaten’ als Iran en Noord-Korea. De Russen verzetten zich fel tegen de komst van het afweersysteem. Eerder deze week wekte Washington de indruk van de bouw van het raketschild te willen afzien als Rusland meehelpt de ontwikkeling van Iraanse langeafstandsraketten te voorkomen.

Kirgizië ontzegt behalve de VS ook Nederland en tien andere westerse landen met troepen in Afghanistan het gebruik van de vliegbasis Manas. Het parlement van de Centraal-Aziatische republiek heeft dit gisteren besloten. Eerder zegde Kirgizië de gebruiksovereenkomst met de VS op. Een woordvoerder van president Koermanbek Bakijev gaf deze week aan dat er misschien wel over een nieuw akkoord te praten valt als de VS meer geld op tafel leggen. De beslissing van het parlement om ook andere leden van de coalitie in Afghanistan het gebruik van de basis te ontzeggen lijkt de kans daarop te verkleinen.

Het verlies van Manas compliceert de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama om dit jaar 30.000 militairen extra naar Afghanistan te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer