EU verstrekt aan VS gegevens verdachten
De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan elkaar gegevens verstrekken over personen die zij verdenken van terroristische activiteiten en andere zware misdrijven. Daarover is binnen de EU overeenstemming bereikt.
De ministers van Justitie gaven donderdag, tijdens een vergadering in Brussel, groen licht voor het ondertekenen van een definitieve overeenkomst met de Amerikanen op dit terrein. De VS hebben overigens al een verdrag met elk van de lidstaten afzonderlijk over het uitwisselen van informatie. Aanleiding tot een versteviging van de samenwerking zijn de aanslagen van 11 september vorig jaar.
Het nieuwe akkoord voorziet erin dat Europol, de Europese politieorganisatie, inlichtingen doorspeelt aan de autoriteiten aan de overzijde van de Oceaan. Daarbij betreft het zaken zoals nummers van telefoonaansluitingen en bankrekeningen.
Critici menen dat onvoldoende garanties zijn ingebouwd tegen willekeurig gebruik van persoonsgegevens door de Amerikaanse justitie en dat er onduidelijkheid bestaat over welke diensten allemaal toegang krijgen tot de dossiers van Europol. De Deense minister Espersen, die momenteel als voorzitter optreedt bij beraad met zijn collega’s, bestrijdt die opmerkingen. „Er is geen enkele reden om ongerust te zijn”, verklaarde hij. De bewindsman beweert dat de controlemechanismen toereikend zijn.
De onderhandelingen over een verdrag tot uitlevering van personen hebben nog niet tot een resultaat geleid. Zij gaan volgend jaar verder. Volgens een diplomaat is Washington in ieder geval bereid ruimhartig tegemoet te komen aan de EU-eis dat iemand niet behoeft te worden overgedragen als hem of haar de doodstraf boven het hoofd hangt.