Grondbank claimt tonnen van Deventer
Grondbank GMG heeft bij de gemeente Deventer een claim van 300.000 euro neergelegd. De grondbank krijgt geen toestemming licht verontreinigde grond in de Linderveldplas te storten, terwijl het eerder daarvoor van het waterschap wel een vergunning kreeg.
Op basis van eigen onderzoek door de provincie Overijssel zou blijken dat verontreiniging van bodemwater door de stort niet waarschijnlijk is, maar evenmin is uit te sluiten. Gemeente en provincie willen juist wel dat dit uitgesloten is. ,Het is voor het eerst dat ik meemaak dat een lagere overheid op basis van eigen onderzoek een project stil legt’’, zegt W. van der Valk, directeur van Grondbank GMG uit Arnhem. Volgens hem gaan beide overheden in tegen het besluit Bodemkwaliteit, de nieuwe landelijke richtlijn die sinds 2008 van kracht is.Het Gelderse bedrijf heeft bij de gemeente een claim van 300.000 euro neergelegd omdat het, samen met de provincie Overijssel, sinds november de grondstort tegenhoudt. ,Dit plan is er gekomen op uitnodiging van de provincie. We hebben schriftelijke toestemming voor het project van de gemeente en de door waterschap Groot Salland verleende vergunning kunnen we nu al maanden niet gebruiken. We hebben voorbereidingskosten gemaakt die we nu terug willen zien.’’
Onder omwonenden heerste al geruime tijd ongerustheid dat vervuiling in het grondwater zou ontstaan. Het water wordt onder meer gebruikt als drinkwater voor het vee. Tweede Kamerlid E. Bilder (CDA) stelde recent vragen aan minister Cramer over de kwestie Linderveldplas. De provincie Overijssel zou nu naar verluid voorlopig helemaal stoppen met het laten storten van licht vervuilde grond in zandafgravingen. Het wil duidelijkheid wie verantwoordelijk is als er later toch vervuiling wordt aangetroffen. Minister Cramer zou in haar beantwoording aan Bilder die duidelijkheid niet hebben verschaft.
Volgens een woordvoerster van de gemeente Deventer hoort de claim van de Grondbank ,bij het juridisch steekspel dat momenteel gespeeld wordt’’. De gemeente besloot begin november de aanstaande stort tegen te houden. De rechtbank in Zwolle besloot medio januari om de stort ook te verbieden totdat de gemeentelijk bezwarencommissie zich over de zaak had gebogen. Die commissie brengt advies uit aan het college van burgemeester en wethouders. Dat college, dat momenteel zelf in de problemen is door het recente opstappen van alle wethouders, moet uiteindelijk een finaal oordeel geven over het doorgaan van het project.
De Linderveldplas is een van circa vijftig zandwinplassen in Overijssel. Een aantal ervan moet ‘verontdiept’ worden. De Linderveldplas moet een moerasachtig gebied worden waar natuur zich volop uit kan leven. De Grondbank had toestemming de plas ondieper te maken met schone tot licht verontreinigde grond. Van der Valk: ,De grond is afkomstig van bijvoorbeeld graafwerkzaamheden voor de aanleg van riolering. Het is niet vuiler dan de grond die bij de meeste van ons gewoon in de achtertuin ligt.’’