Clinton wil vaart achter vredesproces
Hillary Clinton heeft tijdens haar eerste bezoek aan Israël als minister van Buitenlandse Zaken „agressieve diplomatie” aangekondigd, om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.
Clinton verklaarde gisteren dat een tweestatenoplossing, dus met een eigen staat voor de Palestijnen, „in Israëls belang” is. Aan een tweestatenoplossing is niet te ontkomen, voegde ze eraan toe. Tegelijk herhaalde Clinton de „onwrikbare” steun van de Verenigde Staten voor Israël, ongeacht de regering die Israël zal krijgen.Clinton voerde overleg met de Israëlische president Shimon Peres en haar Israëlische collega, Tzipi Livni. Ook stonden gesprekken met vertrekkend premier Ehud Olmert, minister van Defensie Ehud Barak en regeringsformateur Benjamin Netanyahu op de agenda.
De mogelijk nieuwe premier Netanyahu is een tegenstander van het vredesproces in zijn huidige vorm. Hij heeft gezegd niets in een tweestatenoplossing te zien en wil alleen werken aan „economische vrede” met de Palestijnen. Onder druk van de nieuwe Amerikaanse regering zou hij toch bereid zijn de dialoog met de Palestijnen over epolitieke vredesregeling aan te gaan, meldden Israëlische media.
De Amerikaanse bewindsvrouw zou vandaag naar Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, reizen voor een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmud Abbas.
Clinton maakte ook bekend dat de VS gaan overleggen met Syrië, buurland van Israël. Jeruzalem is officieel nog in oorlog met de Syriërs, maar voerde vorig jaar via bemiddeling door Turkije overleg met het bewind in Damascus. Om te onderzoeken of de relatie met Syrië verbeterd kan worden, stuurt Washington twee gezanten naar Damascus. Clinton benadrukte dat het te vroeg is om te voorspellen hoe de relatie er in de toekomst zal uitzien.
De Amerikaanse regering trok zijn ambassadeur vier jaar geleden terug na de aanslag op de Libanese oud-premier Rafik Hariri. De toenmalige Amerikaanse president George Bush legde het bewind in Damascus sancties op. Bush beschuldigde Syrië ervan de regio te destabiliseren en terroristen te steunen.
Volgens Clinton is het onmogelijk te voorspellen welke kant het op zal gaan met de verhoudingen tussen Syrië en de VS, maar is het „de moeite waard om deze verkennende gesprekken te beginnen.”
Hoge Israëlische regerings-medewerkers, onder wie minister van Defensie Ehud Barak, zeiden tegenover Clinton dat Israël niet principieel gekant is tegen toenadering tussen Washington en Iran. Zij lieten tegelijkertijd blijken uiterst sceptisch te staan tegenover Iran en zijn omstreden atoomprogramma. Ook drongen zij er bij de VS op aan Iran duidelijk een ultimatum te stellen.