Economie

Donner: Lonen los van uitkering

Minister Donner van Sociale Zaken voert de druk op de vakbonden op om te komen tot een sociaal akkoord over loonmatiging. Als de bonden hun looneisen niet tot nul bijstellen, wil de CDA-bewindsman de uitkeringen ontkoppelen.

Redactie politiek
3 March 2009 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:25

Dat hebben ingewijden rond het kabinet maandag gezegd. Het ontkoppelen van lonen en uitkeringen betekent dat de uitkeringen niet meestijgen met de gemiddelde loonsverhogingen, zoals normaal gesproken het geval is.Volgens bronnen buigt Donner zich zelfs over een verlaging van de uitkeringen. Dit zou onderdeel zijn van de groslijst van de zogenoemde werkgroep-Gerritse, een club van topambtenaren van diverse ministeries die voor het kabinet alle mogelijke maatregelen op een rij heeft gezet om enerzijds de overheidsfinanciën op orde te houden en anderzijds de Nederlandse economie te stimuleren.

Dat is nodig nu de economische malaise grote gaten slaat in het huishoudboekje van de overheid. Zo verwacht het ministerie van Sociale Zaken voor volgend jaar een tegenvaller van ongeveer 3,8 miljard euro.

Door half maart tijdens het zogeheten voorjaarsoverleg met de sociale partners tot een akkoord te komen over loonmatiging hoopt Donner dergelijke pijnlijke ingrepen te voorkomen.

Donner deed vorige week al een beroep op „de solidariteit” van de vakbeweging met een duidelijke oproep tot loonmatiging. Volgens Donner blijft door loonmatiging de inflatie laag, wordt de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven er beter van en blijft zo bovendien werkgelegenheid behouden.

CNV en FNV lieten vorige week echter direct al weten weinig te zien in een algehele matiging van lonen. Ook vonden zij het arbeidsmarktpakket van de overheid, met enkel deeltijd-WW, nog te mager.

Bovendien willen de bonden, voordat zij zich binden aan een loonakkoord, eerst uitsluitsel over andere ingrepen die op dit moment bij het kabinet op tafel liggen om de gevolgen van de economische krimp tegen te gaan, zoals verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, bekorting van de maximale WW-duur en miljardenbezuinigingen in de zorg. Over anderhalve week wil het kabinet een samenhangend pakket maatregelen presenteren.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft uitgerekend dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen, dat de werkloosheid flink oploopt en dat het begrotingstekort in 2010 stijgt tot 5,5 procent. Bezuinigingen tot zo’n 40 miljard euro zijn voor het kabinet noodzake-lijk om aan de eigen begrotingsafspraken te voldoen.

Dat zal echter niet gebeuren omdat dergelijke miljarden-bezuinigingen de economie alleen maar meer schaden zouden berokkenen, zo meent de gehele Tweede Kamer (met uitzondering van de VVD).

Dit neemt niet weg dat er wel degelijk bezuinigd zal moeten worden, om op andere plekken de uitgaven te kunnen versterken of versnellen en zo de economie aan te jagen. Onorthodoxe maatregelen zijn noodzakelijk, zo kondigde premier Balkenende vorige maand al aan.

Donderdag spreekt het kabinet over reguliere zaken, waarna het zich vrijdag buigt over de economische crisis. Zaterdag en begin volgende week worden vrijgehouden om zo nodig weer bijeen te komen.

Nu Balkenende voor een officieel bezoek drie dagen in Brazilië verblijft om de politieke en economische banden te versterken, gebruiken ministers de komende dagen voor allerlei vooroverleg.

Delegaties van coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie gingen vorige week al bij Balkenende langs. Er is afgesproken dat de Kamerfracties nauw betrokken blijven bij de gesprekken, omdat zij hun handtekening hebben gezet onder het regeerakkoord, een stuk dat de komende weken flink zal worden verbouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer