Buitenland

Bosniërs uiten weer oorlogstaal

Ruim dertien jaar na het vredesakkoord van Dayton wordt in Bosnië weer openlijk gepraat over de mogelijkheid van een nieuwe oorlog. De Bosnische Serviërs dreigden gisteren zich uit alle federale staatsorganen terug te trekken en op die manier de landelijke overheid lam te leggen.

DPA
23 February 2009 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:21

Dit gebeurde nadat de Bosnisch-Servische premier Milorad Dodik zaterdag boos was weggelopen uit overleg met de leiders van moslims en Kroaten.De drie etnische groepen hebben onoverbrugbaar lijkende geschillen over een hervorming van de grondwet. „Als wij het niet eens worden, blijft alleen de optie oorlog over”, aldus moslimleider Sulejman Tihic, die eraan toevoegde: „Dat wil toch geen normaal mens.” Tijdens de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995 vielen meer dan 100.000 doden.

Sinds die oorlog hebben de twee entiteiten, Republika Srpska en de moslim-Kroatische federatie, vergaande autonomie. De EU eist juist een versterking van de centrale overheid als voorwaarde voor verdere toenadering tot Brussel. De Serviërs willen daar niets van weten: zij willen juist een uitbreiding van hun mogelijkheden om beslissingen op landelijk niveau met hun veto te blokkeren. Ook wil Dodik dat de Serviërs in de nieuwe grondwet de mogelijkheid krijgen zich af te scheiden van Bosnië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer