Buitenland

Clinton bezoekt grootste schuldeiser

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton begint vrijdag aan haar eerste bezoek aan China. De banden met de grootste schuldeiser van de Verenigde Staten, moeten volgens de Amerikaanse president Barack Obama nodig worden aangehaald.

ANP
20 February 2009 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 07:21

Clinton moet op eieren lopen tijdens haar bezoek, dat tot en met zondag duurt. De Chinezen zullen haar woorden en daden nauwkeurig in de gaten houden, verwachten waarnemers. Op de agenda staan onder meer klimaatverandering en de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek.Achter gesloten deuren zal zeker ook gesproken worden over de financiële band tussen de twee landen. China liet eerder al weten niet gediend te zijn van het protectionisme dat in de VS de kop opsteekt nu de economie steeds zwaarder aangeslagen raakt.

De mogelijkheden van Peking om de Amerikaanse regering onder druk te zetten, zijn echter beperkt. Doordat China zoveel leningen verstrekt aan de VS, is het land ook gebaat bij Amerikaans succes. Daardoor worden Washington en Peking steeds afhankelijker van elkaar.

Een andere vorm van afhankelijkheid is ontstaan door de oorlog tegen terrorisme. De VS hebben China hard nodig om stabiliteit in het Verre Oosten te garanderen. Peking speelt onder meer een grote rol bij de onderhandelingen met Noord–Korea. En enkele maanden geleden waagde China zich zelfs aan bemiddeling tussen India en Pakistan, waarmee het land de rol van politieke grootmacht steeds vaker op zich neemt.

Obama heeft de relatie met China inmiddels bestempeld tot het belangrijkste agendapunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Chinese evenknie van dit ministerie liet weten veel waarde te hechten aan de omgang met de VS. Minister Jiang Yu zei te hopen dat het bezoek van Clinton leidt tot een hechtere band.

China en de VS knoopten dertig jaar geleden diplomatieke banden aan. Sindsdien groeide de bilaterale samenwerking aanzienlijk. De relatie is complex en kent veel onderwerpen die barrières opwerpen tussen de twee grootmachten. Tibet en Taiwan, vrijheid van religie en meningsuiting zijn onderwerpen waar China en de VS ernstig over van mening verschillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer