Buitenland

VS niet onder de indruk van rapportage Irak

De Amerikaanse president George Bush onthoudt zich nog van een oordeel over het wapenverslag dat Irak vorige week bij de Verenigde Naties heeft ingediend, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wist zondag al te vertellen dat de verklaring niet volledig kan zijn.

AP
16 December 2002 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

„We weten dat Irak massavernietigingswapens heeft en programma’s om er nog meer te maken”, zei woordvoerder Richard Boucher. „Wat niet in het rapport staat kan net zo belangrijk zijn als wat er wel in staat.”

Vooruitlopend op een mogelijk besluit om Irak de oorlog te verklaren willen de Amerikaanse strijdkrachten ongeveer 27.000 reservisten en leden van de Nationale Garde oproepen om zich klaar te houden voor mobilisatie, heeft de New York Times zaterdag bericht. Dat minister van Defensie Donald Rumsfeld voor 1 januari nog een echte mobilisatie zal gelasten, noemde de krant echter onwaarschijnlijk. Als het tot een oorlog komt, zouden minstens 100.000 reservisten en leden van de Nationale Garde worden gemobiliseerd.

Ook in Groot-Brittannië werd melding gemaakt van oorlogsvoorbereidingen. De Sunday Times suggereerde dat zes oorlogsschepen die Groot-Brittannië voor een militaire oefening naar de Golf stuurt in werkelijkheid bestemd zijn voor een eventuele oorlog tegen Irak. Volgens een militaire bron van de krant vormt de vloot, aangevoerd door het vliegdekschip HMS Ark Royal en verder bestaande uit een mijnenveger, een fregat, een onderzeeër en twee ondersteuningsvaartuigen, het leeuwendeel van de Britse bijdrage aan een oorlog.

Het Britse ministerie van Defensie sprak de suggestie tegen, maar erkende wel dat de plannen altijd kunnen worden gewijzigd. Een woordvoerder wees erop dat de oefeningen om de drie jaar worden gehouden en niet alleen in het Golfgebied plaatsvinden. De oefeningen, die de naam Vliegende Vis dragen en samen met Australië, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Singapore worden gehouden, werden op 29 november aangekondigd.

Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en China hebben, net als de VS, de originele versie van de Iraakse wapenverklaring gekregen. Van de vier heeft alleen Rusland tot nu toe een reactie naar de VN-Veiligheidsraad gestuurd. De andere tien -niet-permanente- leden van de Veiligheidsraad krijgen een dezer dagen een exemplaar waaruit gevoelige passages zullen zijn geschrapt.

Het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen, Mohamed El Baradei, zei dat er in het deel van het rapport dat over kernwapens handelt weinig nieuws staat. Het enige nieuwe materiaal staat in 300 pagina’s tekst in het Arabisch, die nog niet geheel vertaald zijn, zei hij.

Donderdag moet Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecteurs, aan de Veiligheidsraad verslag uitbrengen over de inspecties en kan een debat volgen over het gebruik van geweld tegen Irak.

Zondag hebben de inspecteurs onder andere Al Mutasim bezocht, een rakettenfabriek op 75 kilometer ten zuiden van Bagdad die in een recent rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA als verdacht is aangemerkt. Zoals gebruikelijk maakten de inspecteurs niet bekend wat zij zochten of hebben gevonden in Al Mutasim, dat is gevestigd op een voormalig nucleair terrein. Iraakse functionarissen zeiden dat de inspecteurs ook opnieuw het nucleaire complex al-Qa’qaa, even ten zuiden van Bagdad, hebben bezocht. Een rakettenfabriek ten noorden van Bagdad die zaterdag was geïnspecteerd, werd zondag opnieuw aangedaan.

Zaterdag zijn nog eens vijftien inspecteurs in Irak aangekomen, waarmee hun aantal op 113 is gekomen. Een VN-woordvoerder zei dat zaterdag de drukste inspectiedag was geweest sinds de teams op 27 november na een onderbreking van vier jaar weer aan het werk waren gegaan.

Het Amerikaanse centrale commando maakte zondag op zijn website bekend dat Amerikaanse vliegtuigen zaterdag drie Iraakse luchtverdedigingsinstallaties heeft beschoten nadat Iraakse militaire vliegtuigen het vliegverbod boven Zuid-Irak hadden geschonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer